Bláha (ANO): Víte, kdo nejvíc ovlivňuje cenu a kvalitu potravin?

02.10.2017 21:30

Jiří Bláha mluví o svých prioritách a plánech ohledně výroby a zpracování potravin v České republice a brojí proti nekalým praktikám obchodních řetězců.

Bláha (ANO): Víte, kdo nejvíc ovlivňuje cenu a kvalitu potravin?
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

V potravinách podnikám už 27 let. Vím o nich asi všechno. A taky vím, kdo nejvíc ovlivňuje jejich cenu a kvalitu: jsou to obchodní řetězce. Představte si, co mému kolegovi řekl zástupce jistého obchoďáku: “Milý pane, nám vůbec nezáleží z čeho ten chléb vyrobíte, pro nás je nejdůležitější cena a to, aby se zákazník případně pozvracel až mimo naše obchody.” Protože právě ta cena a kvalita nás všechny nejvíc štvou, nechte mě prosím vysvětlit, jak to celé funguje a taky, jak to chci zlepšit, když se dostanu do sněmovny.

TAK ZAPRVÉ: Česká republika není už několik let soběstačná v produkci potravin a to je ohromné bezpečnostní riziko. Přitom ještě po Sametové revoluci jsme byli docela soběstační v základních potravinách a naši zemědělci mohli konkurovat těm zahraničním. Bohužel jsme měli BRUTÁLNĚ neschopné politiky. Ti dopustili, aby si ostatní země vylobovaly v Evropské unii větší dotace pro svoje zemědělce, výrobce i distributory.

No a byli jsme jasní! Nadnárodní obchoďáky, které tady u nás působí nejenže odvádí většinu svého zisku mimo náš stát, ony ještě díky těm dotacím můžou u nás prodávat zahraniční výrobky levněji než ty od našich zemědělců. Dokonce tady u nás třeba kupují suroviny za hubičku, v zahraničí je zpracují a vrací je zpátky k nám na pulty - samozřejmě, že naše firmy nemají z tohoto kšeftu vůbec nic.

A ZADRUHÉ: V zahraničí zjistili, že nám Čechům jde nejvíc cenu a tak začali pomalu, ale jstě měnit složení… Můžou si mnout ruce, zisk jim přichází dvojnásobně – jednou jako dotace EU a podruhé šetřením na kvalitě. To, že takové jídlo by na západ od nás nikdo nejedl, přeřvou marketingem, kterým umí pobláznit masy: rohlík za korunu, cukr za 13… Výsledek není, že by Češi jedli špatně, ale levně. Je to ještě horší: jíme špatně a - na to, co opravdu kupujeme - draze. Rozhodně dráž než za hranicemi.

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

Já mám PŘESNÝ PLÁN boje za kvalitnější a levnější potraviny:

 V restauracích budeme pokračovat ve snižování DPH na jídlo a nealko, ze současných 15 na 10 procent.
 K tomu přidáme snížení daně u točeného piva z 21 na 10 procent a tím podpoříme restaurace a pohostinství. 
 Maso, mléko, máslo, chleba, ryby, čerstvé ovoce a zeleninu přesuneme do sazby 10 procent a tím rozšíříme kategorii zboží v nejnižší sazbě DPH o základní potraviny.

Naše DLOUHODOBÉ CÍLE jsou:

Dosažení úplné soběstačnosti ve výrobě co nejvíc druhů základních potravin
 Udělat všechno pro to, abychom v EU narovnali podmínky v národních a regionálních dotacích pro zemědělce a potravináře. Přece jsme na jednom trhu bez celních bariér a není možné, aby většina našich západních konkurentů v EU měla výrazně větší národní dotace než naši zemědělci a potravináři!
Zajistit systémovou a pravidelnou kontrolu dovozů potravin za účasti celníků, veterinářů a policie, abychom odchytili dovozy nekvalitních nebo závadných potravin a obcházení placení daní, které poškozuje nejen státní rozpočet, ale i poctivé zemědělce a producenty.
Budu hlasovat pro zákony, které zajistí stejné složení potravin od jedné značky a jednoho produktu, abychom měli na pultech obchodů stejně kvalitní potraviny jako lidé na západ od nás.

Věřte mi, mám neskutečný obdiv k zemědělcům, kteří stále odolávají cenovému tlaku obchoďáků a poctivě si jdou za svým. Prosím podpořte mě ve volbách, ať pro tyhle naše lidi můžu něco udělat.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.