Blaha (ODS): Česká pomoc NATO, barevná „zelená" nafta a cizinci na trhu práce

22.04.2014 14:47

Zdá se, že jsme vyslyšeli spojenecké volání. Pan ministr obrany Martin Stropnický oznámil, že jsme připravení nasadit naše vojáky, pokud o to velení NATO požádá. Přestože se jedná spíše o symbolický příspěvek, určitou hodnotu to určitě má.

Blaha (ODS): Česká pomoc NATO, barevná „zelená" nafta a cizinci na trhu práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Pravda, těch 300 nabídnutých vojáků a 4 stíhačky k tomu, to je kontingent, který by mohl vést regulérní boj jedině s armádou San Marina nebo se švýcarskou gardou z Vatikánu. Nicméně v tomto případě možná ani tak nejde o skutečnou bojovou kvalitu, jako o deklaraci připravenosti k obraně spojenců. Pokud by – nedej Bože! - došlo k nějakému vyhrocení situace, museli bychom poměrně rychle ty počty nasazených vojáků znásobit. Je samozřejmě veliká otázka, jaké je naše dosažitelné maximum. Četl jsem různá čísla. Skutečně by mě zajímalo, jakou bojovou sílu bychom mohli udržovat na úrovni „první linie bojů“. Nasazení těch 300 vojáků má totiž měsíčně stát 200 milionů Kč. A to samozřejmě za předpokladu, že nebudou střílet. 1 raketa AIM-120C AMRAAM, kterými jsou vyzbrojeny naše Gripeny, stojí 7 milionů Kč.

Česká republika zvažuje, že by se mohla nafta určená pro zemědělce začít barvit. Samozřejmě to nemá být prostředek k estetickému dokreslení běžně užívaného výrazu „zelená nafta,“ ale způsob, jak represívním složkám usnadnit dohled nad daňovými úniky. Stát jednoduše přiznává, že zemědělci kradou. Daňově zvýhodněnou naftu totiž prodávají dál. Člověk nemusí být zrovna ministr financí, aby si dokázal spočítat, že pokud nakoupím za 20 a prodám za 30, tak mám doma 10 (a kupující je nadšený z úspory, protože běžná cena za litr je 35). A ukažte mi toho odborníka, který je schopný říct, že ten nový Zetor 140 nespotřeboval 260, ale jenom 210 litrů. Pršelo, šlo o hlubokou orbu, to pole je celé v kopci a Jožka navíc hodně vytáčí motor. Klidně to ale mohlo být i 280 litrů, protože Jaryn na tom starém Zetoru 50 udělal stejnou práci v průměru se spotřebou 350 litrů. Předpokládá se, že s obarvenou naftou se kšeftovat nebude. Já nechci nikomu sahat na svědomí, ale myslím si, že Jožka s Jarynem budou zelenou krást dál, i když bude červená.

Zaznamenal jsem informaci, že počet cizinců zaměstnaných v České republice opět překročil číslo 250 tisíc. Často se objevuje názor, že cizinci kradou práci domácím, tudíž by měli být štandopede vyexpedováni domů – a naše nezaměstnanost rázem poklesne na 4 %. Navíc čtvrt milionu nově zaměstnaných Čechů zvýší kupní sílu domácností a ušetří se výdaje ze státního rozpočtu. Proti takovému názoru se musím ohradit, i když mi to žádné sympatie nepřinese. Zapomíná se na to, že 80 tisíc Čechů naopak pracuje v zahraničí, takže by se případná (a očekávatelná) protiopatření projevila jejich návratem domů. Často se jedná o odborníky, kteří doma nejsou schopní svůj talent uplatnit. Naopak desetitisíce cizinců u nás pracují na stavbách, v montovnách a ve fyzicky náročných provozech, o které domácí nezaměstnaní nemají zájem. Přesněji řečeno to nechtějí dělat za nabízené mzdy. Jsem přesvědčený o tom, že Česká republika by na obnovení pracovních bariér dlouhodobě nesmírně prodělala. Cesta k nižší nezaměstnanosti nevede přes zákaz zaměstnávání cizinců, ale přes tvorbu nových pracovních míst.

Psáno pro blog idnes.cz

reklama

autor: Stanislav Blaha

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.