Blaha (ODS): Komunistická strana v Nymburku vyhrála svoji třicetiletou válku

23.04.2018 18:12

To byl tedy víkend! V Nymburku si komunisté těsně zvolili staronového předsedu Vojtěcha Filipa. Určitě by nemělo zapadnout, že Filip vyhrál o pouhých dvanáct hlasů nad kovaným stalinistou Josefem Skálou.

Blaha (ODS): Komunistická strana v Nymburku vyhrála svoji třicetiletou válku
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

To velice vypovídá o tom, jaká ta strana ve skutečnosti je. Opravdovější by byla se Skálou v čele, ale rozhodla se k pragmatismu Filipa. Na to ostatně zkušený politický harcovník, který v poslanecké lavici prožil celé porevoluční období, vsadil, když svým spolustraníkům nabídl světlé zítřky KSČM. S Filipem v čele budou komunisté vládní stranou. A jejich pozice bude silná. Skála by komunisty ukázal přesně takové, jací opravdu jsou. Výrazně by oslabil jejich vládní potenciál, pokud by jim rovnou nevystavil vyjednávací stopku.

Babiš s Hamáčkem teď musí počítat s tím, že Filip bude přímo ovlivňovat vládu a její členy. Povolební vyjednávání, která tak tragicky řídí Andrej Babiš, už nedávají prakticky žádnou jinou možnost. Ledaže by se úplně změnila situace. Mohlo by se třeba rozpadnout Hnutí ANO. Faltýnek už to všechno vede způsobem tak byznysovým, že to nemá obdobu. Stovky milionů jsou drobné, o kterých ani nepřemýšlí. ANO je dnes díky němu čistý výtah k moci a státním zakázkám. Navíc se posunulo doleva a nadbíhá okamurovcům, což musí být frustrující a demotivující pro stovky jeho členů a stovky tisíc voličů. Nicméně ten rozpad je jen spekulace. Pravděpodobnost, že vláda v čele s Andrejem Babiše vznikne, je vyšší, než že nevznikne.

Na komunistickém sjezdu osobně promluvil prezident republiky Miloš Zeman. Byl sice vůči komunistům poměrně kritický, ale to hlavní sdělení nebyla jeho slova, ale symbolické gesto promluvy samotné: KSČM byla po téměř třiceti letech legitimizována. Od teď už nikdy nebudou komunisti pro levici nesystémoví a jejich hlasy se budou automaticky počítat. A nemuseli se kvůli tomu vzdát ani své ideologie, ani svého názvu. Z bývalých východoevropských kolonií Sovětského svazu jsou jediní, kterým se to povedlo. Však to také komunisté ocenili dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. Levicový prezident a stoupenec socialismu vyzval k cestě nalevo. Vojtěchu Filipovi jako jeden z prvních pogratuloval ke znovuzvolení Andrej Babiš, který se už prý těší na koaliční spolupráci. Ono to do sebe vlastně zapadá, akorát to překvapuje mnohé, kteří doufali v jakýsi hybridní systém pravolevé vlády pro všechny. Babišovi prezident moc pomohl, protože mu cestu ke komunistům politicky odblokoval. Zároveň si ho ale zavázal, takže někdy v budoucnosti mu to bude muset Babiš vrátit i s úroky.

Žádná politická vláda nemůže vyhovovat všem. Vždycky se jedná o kompromis jakž takž odpovídající základní poptávce většiny voličů. Největším paradoxem proto zůstává, že komunisté, ač měli nejhorší volební výsledek ve své téměř stoleté historii, se nakonec nejvíce hodí do rodící se politické vlády. Nebudou hrát druhé či třetí housle, ale budou pěkně tvrdit vládní muziku. Zatím byli spíš v pozadí vládního vyjednávání, ale to se teď velice změní. Mají vlastně lepší startovní pozici než Hamáček a jeho ČSSD. Socialisté totiž potřebují vyštípat SPD z pozic předsedů parlamentních výborů hospodářského a bezpečnostního, aby se vykopal příkop mezi Babišem a Okamurou. V opačném případě může po ustavení vlády Babiš pohodlně vládnout i bez podpory sociální demokracie, anebo rovnou proti ní. Komunisté nic takového nepotřebují. Moc dobře ví, že buďto bude Babiš vládnout s ČSSD, anebo bude vládnout s SPD, ale vždycky k tomu bude potřebovat KSČM. To je doslova exkluzivní situace. Nepochybně se jim díky tomu podaří do vládní agendy prosadil i některé ze svých politických témat, takže to nebude jenom o formální podpoře.

Právě uplynulý víkend nás posunul o veliký kus doleva. Svým způsobem to bylo nevyhnutelné vzhledem k výsledku voleb. Politika se vrací do tradičního pravolevého dělení. To je dobře, protože to je její nejčitelnější podoba. V příštích parlamentních volbách už zase půjde především o střet mezi pravicí a levicí. Na levici bude velice horko, protože se budou mezi sebou prát ANO, ČSSD, KSČM. Na pravici by mohlo po mnoha letech dojít k určitému vychladnutí a koncentraci sil a vytvoření dvou bloků. Jeden silně proevropský kolem KDU-ČSL, STANu a TOP09 a druhý spíše národně a z pohledu EU decentralisticky orientovaný kolem ODS. Pokud se to podaří, může pravice zase jednou vyhrát volby. Uvidíme. Hodně bude záležet i na tom, kam a jak se posunou Piráti a SPD.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce