Bláha (SPD): Na Jižní Moravě si vážíme osvoboditelů, všímají si toho i ruská média

30.05.2020 12:31

V mnoha městech a obcích mají zcela opačný vztah ke svým osvoboditelům než někteří pražští politici. Po mezinárodní ostudě, kterou jsme v České republice zažili díky Praze, se teď naopak daří toto mírnit a získávat mezinárodní uznání.

Bláha (SPD): Na Jižní Moravě si vážíme osvoboditelů, všímají si toho i ruská média
Foto: linkedin.com
Popisek: Libor Bláha

V mnoha městech a obcích mají zcela opačný vztah ke svým osvoboditelům než někteří pražští politici. Jedním z příkladů je obec Heršpice v Jihomoravském kraji, kde jsem byl tento týden vyřídit poděkování a pozvání do Ruské federace. Po mezinárodní ostudě, kterou jsme v České republice zažili díky Praze, se teď naopak daří toto mírnit a získávat mezinárodní uznání.

V tomto týdnu jsem se zúčastnil jednání zastupitelstva v obci Heršpice, kde jsem vyřídil poděkování z Bobrovského regionu (Voroněžská oblast) v Ruské Federaci a ukázal jim článek z ruských novin Zvězda, které informovaly o událostech na konci války a aktuálních událostech v obci. Právě nedaleko obce Heršpice byl na konci války sestřelen letoun Rudé armády, přičemž zahynula celá posádka. Na tomto místě Heršpičtí zrekonstruovali již chátrající pomník letcům. Jeden z členů posádky Georgij Burov pochází z Bobrovského regionu, kam shodou okolností také často jezdím, protože se zde narodila i moje manželka. Na ni se také před asi 2 lety obrátili místní historici a politická reprezentace s dotazem, zda by mohla zjistit podrobnosti jeho osudu. Navštívili jsme proto Heršpice a zjistili, že zde si velmi váží svých osvoboditelů a právě plánují rekonstrukci pomníků i toho na památku letcům, kteří zahynuli v jejich obci při osvobozování Československa.

O jejich bohulibé činnosti jsme informovali i ruskou stranu, včetně zastupitelských orgánů v ČR a po rekonstrukci jsem při výročí osvobození obce u něj položil při pietním aktu věnec za Jihomoravský kraj. Též jsme uspořádali v Heršpicích debatu s pamětníky událostí konce 2. světové války. Ruské noviny Zvězda o tomto ve dvou článcích informovali své čtenáře a politické vedení Bobrovského regionu, zve představitele obce do Ruska na oslavy vítězství v roce 2021. Všem, kdo se o rekonstrukci zasloužili budou poslány děkovné dopisy jak z Bobrovského regionu, tak z velvyslanectví Ruské federace v ČR. Já osobně též děkuji obzvláště starostovi Heršpic panu Karlovi Kneslovi, všem zastupitelům i občanům obce Heršpice, i když vím, že to nedělají pro publicitu, nebo děkovné dopisy, ale sami o své vůli a z vděčnosti osvoboditelům.

 

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce