Bláha (SPO):Politická neutralita Masarykovy univerzity?

12.11.2014 8:35

Prezident Miloš Zeman projevil v září 2013 zájem vystoupit na půdě Masarykovy univerzity před studenty ekonomie. Rektor Mikuláš Bek mu to však neumožnil, s tím, že se blíží sněmovní volby a jeho vystoupení by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity.

Bláha (SPO):Politická neutralita Masarykovy univerzity?
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Pan prezident během svých veřejných vystoupení nikdy žádnou stranu nepropagoval, dokonce ani nejmenoval a pro jiné rektory a vysoké školy, například VUT v Brně, byla návštěva hlavy státu ctí a pro jejich studenty jedinečnou možností, jak se s prezidentem republiky setkat a s ním pohovořit.

Argument rektora Masarykovy univerzity, že politická agitace na půdu školy nepatří, by se dal pochopit, i když k ní, ani v jednom případě nedošlo. O to větším překvapením bylo, když si pan rektor Bek, relativně krátce před senátními a komunálními volbami (květen 2014), pozval na půdu Masarykovy univerzity historika A. B. Zubova, který bez jakékoliv možnosti opozice přednášel (a to s podporou a za účasti Mikuláše Beka) názory jednoho politického směru.

Politická neutralita univerzity v podání rektora Beka je přinejmenším sporná. Zdá se, že pan rektor považuje MU za svoje léno a umožňuje prezentování těch myšlenek a politickou agitaci pouze toho směru, se kterým souhlasí Mikuláš Bek.

Libor Bláha, předseda MO SPO Vyškov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.