Bosák (Piráti): Plzeňská ODS se chová, jako když jí kraj i město patří

30.01.2022 7:37

Krajští piráti vypoví koaliční smlouvu, nechtějí kmotra ODS

Bosák (Piráti): Plzeňská ODS se chová, jako když jí kraj i město patří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti v zastupitelstvu Plzeňského kraje musí vypovědět koaliční smlouvu. V ostře sledovaném hlasování tak rozhodli členové krajského sdružení strany. 

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí
Piráti nesouhlasí s tím, že ODS a TOP09 si "na sílu" protlačily svého kmotra, Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice.

V jednání fóra zazněla i ostrá kritika vůči způsobu, jakým si ODS a spřízněná TOP09 prosazují  své zájmy v radě kraje. Pro piráty je rovněž neúnosná dlouhodobá kumulace uvolněných funkcí zastupitelů ODS Trůkové a Šaška, což je v rozporu s Etickým kodexem zastupitele Plzeňského kraje. V diskuzi se objevily i znepokojující informace o možném zneužití krajských peněz na loňský zářijový koncert, kde se jako na volebním mítinku prezentovali čelní kandidáti ODS do parlamentu. „Nominace Jurečka je jen špička ledovce. Plzeňská ODS se chová, jako když jí kraj i město patří. 'Velcí kluci' si v zákulisí dál jedou svoje kšefty. Jestli si myslí, že jim za kus žvance budeme ustupovat, tak se přepočítali," říká Pavel Bosák, předseda pirátů v zastupitelstvu města.

Pro pirátské zastupitele kraje, je hlasování krajského fóra zavazující. Koaliční smlouva vždy podléhá jeho schválení. "My toto rozhodnutí  členské základny respektujeme. V nejbližší době se sejde náš zastupitelský klub a budeme jednat o dalších krocích. Jsme odhodlání dál pracovat pro občany Plzeňského kraje, ať v koalici nebo v opozici," říká Rudolf Špoták, náměstek hejtmanky za Piráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…