Brabec (ANO): Koalice má málo cecíků, ale spoustu čumáčků

12.07.2022 17:30

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 12. července 2022, k návrhu změny zákona o státní službě.

Brabec (ANO): Koalice má málo cecíků, ale spoustu čumáčků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Richard Brabec

Děkuju za prostor. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem se chtěl hlavně omluvit, protože ve svém minulém vystoupení jsem vás mystifikoval, když jsem řekl, že vládní koalice má spoustu sosáčků a málo cecíků. Správně mě na sociálních sítích upozornili, že sosáček není ten správný orgán vůči cecíku. Že by to měl být čumáček. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
Takže já se opravuji a říkám, že u savců to takhle bývá, že prostě koalice má málo cecíků, protože ty jsme zlikvidovali na těch ministerstvech, ale tedy má spoustu čumáčků, které by se rády přicucli. A na tom nic neměním, ono to vyvolalo samozřejmě, protože to je vždycky pro novináře velmi (smích), velmi zajímavé, tak se, tak se - ano, určitě mě nějaký zoolog na to správně upozornil, že sosáček tam jako není úplně na místě.

Ale když se vrátíme k meritu věci, tak si myslím, že to nejlépe popisuje tu situaci. Protože ty naše zkušenosti a ta moje poměrně dlouhá, takřka osmiletá z fungování ministerstva, jasně ukazuje, že to lze zcela v pohodě řídit tím stávajícím systémem, tedy bez vytváření další vrstvy, která se tímto vaším návrhem vytváří, tedy vrstvy vlastně vrchních ředitelů ještě pod služebním zákonem a nové vrstvy náměstků, ať už se budou jmenovat jakkoli, političtí nebo odborní, ve vašem případě tedy v uvozovkách pouze náměstci, tak je zcela nesporné, že se tam vytváří, vzniká úplně nová skupina a tak jak tady bylo dneska mnohokrát řečeno, která přirozeně bude s sebou nést významné náklady. A to myslím, že je nezpochybnitelné. A já myslím, že není náhodou, že ta RIA to neobsahuje, respektive tady není, protože byste to museli přiznat. O to víc, když tam není opravdu omezen ten počet náměstků. Také si myslím, že zcela záměrně. A vytváří to tedy prostor pro to, přivést si tam svoje lidi, což nezpochybňuji. Ten ministr by měl mít možnost přivést si svoje lidi.

Ale znovu stávající náměstci nebo stávající odborní náměstci a už to tady bylo řečeno, samozřejmě měli svoje povinnosti ať už se jednalo o bezpečnostní prověrku a celou řadu dalších věcí, zkoušky, služební a tak dále a byly opravdu na ně kladeny vysoké nároky, které zjevně na ty nové náměstky kladeny nebudou. Takže tohleto je něco, co nepochybně bude znamenat navýšení nákladů na resortech a pravděpodobně nejen tam.

A když se podíváme na to, jak je to dneska řešeno, tak tam tedy máme samozřejmě nějaké ministerské rady, vrchní ministerské rady, ředitele oddělení, ředitele odborů. Teď budou tedy vrchní ředitelé a nad nimi ještě bude vrstva několika, několika, záměrně říkám několika náměstků.

A když dneska vidím, co se na těch ministerstvech děje oproti té naší úsporné verzi, protože já jsem třeba, už jsem to tady říkal, neměl žádného politického náměstka. Jsem přesvědčený, že jsem žádného nepotřeboval, protože odborní náměstci byli schopni tu roli plnit a neměl jsem v podstatě, měl jsem za celou tu dobu na začátku jednoho poradce a pak žádného poradce.

Když dneska vidím tu situaci právě s těmi čumáčky, ne sosáčky, tak těch opravdu přibývá geometrickou řadou. Takže je tady na místě, abyste otevřeně přiznali, že jde o to uplacírovat tam samozřejmě co nejvíce lidí, kteří tam přijdou z té politické strany, protože velká většina z nich tam přichází právě politicky nějak sladěných a je potřeba jim vytvořit ta místa. My jsme tuhletu potřebu neměli. Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.