Brabec (ANO): Na MŽP se čaruje s rozpočtem. Co na to pan Stanjura?

03.05.2023 15:02

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. května 2023 k rozpočtu MŽP.

Brabec (ANO): Na MŽP se čaruje s rozpočtem. Co na to pan Stanjura?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové, kolegyně, kolegové. Chtěl jsem využít právě ten okamžik, kdy je tady nejenom pan ministr financí Stanjura, ale je tady dokonce i pan ministr financí ve sdílné náladě, což není tak úplně automatické. Ale zároveň tady ještě nastala jedna unikátní příležitost, že jsou tady vlastně i s panem ministrem životního prostředí. A to je příležitost, která se zas tak často neopakuje. Pan ministr Stanjura říkal, že by na to odpověděl v interpelacích. Určitě toho také rád využiji, ale já sám jsem na interpelacích docela často, ale myslím, že jak říkal, že na to chodí rád, tak zatím jsme se tam moc úplně nepotkali. (Ministr Stanjura reaguje: To není pravda.) Neříkám, že nikdy, ale myslím, že zrovna ta poslední, když jsem se na to ptal pana ministra životního prostředí, tak tady pan ministr financí nebyl, ale nevím. (Ministr Stanjura opět reaguje ze svého místa.) Jasně. Ale ono zítra, jak víte, zrovna ten čtvrtek tedy nemůžeme využít. Otázka je, jaký čtvrtek budou interpelace? Ale ta věc je poměrně živá a já jsem právě chtěl využít toho, že jsou tady oba páni ministři, protože pan ministr životního prostředí Hladík mi odpověděl na tu minulou interpelaci právě v rámci tedy pravidelných interpelací.

A když pan ministr financí Stanjura dneska hovořil o tom, nebo reagoval, že něco je nesmysl nebo lež, tak jsem se ho chtěl zeptat, jestli je také nesmysl a lež, že v kapitole Ministerstva životního prostředí, v kapitole 315 je v letošním roce vycucáno z prstu příjem 50 miliard korun. Ale jak jsem včera říkal, nedosti na tom, ony jsou ve střednědobém výhledu v roce 2024 a v roce 2025. To znamená, je tam celkem 150 miliard korun příjmů z Modernizačního fondu, které ovšem nejsou v rozpočtu Státního fondu životního prostředí. To znamená, že jsou tady podle mě dvě poměrně závažné věci nebo dva poměrně závažné nedostatky. Jeden je, že ty peníze - nikdo neví, odkud přijdou, ale i kdyby nakrásně přišly, nepůjde je využít tak, jak to v tom rozpočtu je.

Já jsem se pana ministra financí chtěl zeptat, jestli tuhletu záležitost ví, ale předpokládám, že ano, protože na té vládě tenkrát určitě byl, když se o tom rozhodovalo, jestli ho to znervózňuje, protože i Národní rozpočtová rada konečně po mnoha měsících už na to upozornila. Já tady o tom hovořím, tuším, od září loňského roku, že tam ta položka je mimořádná, že není ničím odůvodněná, že se tam dostala záhadným způsobem, nikdo mi na to neodpověděl, až potom pan ministr životního prostředí Hladík, a já to oceňuji, řekl a řekl to i do médií, že si moc neumí představit, jak by se k té položce měl dostat, protože ty peníze skutečně k dispozici nejsou, a i kdyby nakrásně byly, musely by být použity na dekarbonizaci, to znamená, musely by být i ve výdajích, ale ony dneska nejsou ve výdajích, ony jsou pouze na příjmové straně. A proč jsou na příjmové straně? Protože mají vylepšit deficit státního rozpočtu.

To si myslím, že je úplně jasné. Protože kdyby je dali pánové i na výdajovou stranu, tak by prostě nula od nuly pošla.

Takže tohle to je něco, co by mě velmi zajímalo. Já si myslím, že to je částka 50 miliard, která nejenom že tvoří víc jak polovinu rozpočtu kapitoly Ministerstva životního prostředí, ale určitě přesahuje - nebo já doufám, že přesahuje - i mez bolestivosti každého ministra financí, kdyby ji tam měl mít, a on jí tam nemá. Takže by mě zajímalo, jak se na tohle to pan ministr financí dívá, že tam tu částku nemá, respektive že ji má v příjmech, ale její reálnost, že ji do těch příjmů reálně dostane, se podle mě limitně blíží k nule zespoda a že pan ministr životního prostředí, a já si myslím, že naprosto korektně - a já bych to řekl stejně, ale já bych si to tam nenechal namalovat do té kapitoly, což nebyla věc pana ministra Hladíka, ale ještě paní ministryně Hubáčkové, ale jako ministr životního prostředí bych nikdy nepřipustil, aby mě někdo donutil z kolegů, ani premiér ani ministr financí, abych si tam nechal namalovat částku, o které vůbec netuším, jak se tam dostane a co s ní udělám. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…