Bratský (ODS): Brouk na Šumavě mně nedá spát

12.08.2015 20:11

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8.:

Bratský (ODS): Brouk na Šumavě mně nedá spát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bratský

Mně nedá, abych se zmínil alespoň o dvou věcech. Samozřejmě v případě velkých povodní se provádí technická opatření v okolí sídel a opatření v krajině, která se dlouhodobě nerada prosazovala, protože byla poměrně drahá a zdálo se, že v době, kdy to není třeba, je to plýtvání s penězi. Dneska se už na všelijaké vytváření mokřad a hrází, které mají zadržovat vodu v krajině, díváme trošku jinak. Na druhou stranu ještě máme obrovský dluh z minulosti, ze čtyřiceti let komunismu, kde meliorace, které se provedly, aby se odvedla voda z mokřadů a vytvořila se tam půda pro pěstování jiných plodin, tak zničila nejenom blata na Šumavě, o kterých jsou krásné knihy z minulosti. Ale meliorizace vlastně odváděly spousty vody úplně zbytečně a krajinu poměrně nám zničily.

Také například v Německu na Labi, když ovládly zelení určitou část německých regionů v povodí Labe, tak rozhodli o tom, že nebudou Labe čistit, a že nechají usazeniny přírodně nechávat a najednou po několika letech jim začaly schnout lesy. Asi 40 km od Labe se zjistilo, že vlastně usazeniny jsou nepropustné, že spodní vody vysychají a prostě jim začaly schnout lesy. Dnes to přehodnotili a opět už Labe čistí a dokonce se dotazují České republiky, jak my u nás budeme tyto věci dělat.

Pan ministr o tom ví, má tam docela slušný tým, který na tom dělá. Tady má veškerou mojí podporu. Chtěl bych ale přeci, a to mi nedá, prostě jsem Šumavák, když si čtu knížky Karla Klostermanna o tom, jak Pražáci v pérkách tam vlastně ani nemohli vyrazit, protože se jim boty během jednoho dne úplně zničily. Museli mít zvlášť udělané boty, protože Šumava byla obrovská zásobárna vody, mokřad a ti lidé tam uměli prostě žít. Ale celá Šumava a blata pod nimi byla obrovská zásobárna vody vlastně pro celou ČR, nebo pro velkou část. Jakub Jan Krčín potom navázal a tam dole v krajině v jižních Čechách vlastně udělal při všech vodotečích krásnou síť rybníků, které samozřejmě v té době sloužily převážně pro chov ryb. Protože ryba byla postní jídlo, mohlo se to jíst jako maso atd. Ale na druhou stranu vlastně zadržovaly spousty vody v krajině a v případě záplav si rybníky s tím uměly také poradit. Ne, že by se jim občas tehdy hráz neprotrhla.

Vítám, když jsem zaslechl zmínku, že vláda připravuje jenom na věci zadržení vody v krajině asi osm miliard ročně atd. To je všechno bezvadné, ale na druhou stranu brouk na Šumavě mně nedá spát. Vyhynou lesy přirozenou cestou, tak nebude zásobárnou vody prostě, nebude. A senátní návrh, který tady byl, které schválily oba dva kraje a všechny obce, já si nemůžu pomoci, abych si neposteskl, že se mi zdá, že to není správná cesta. Jak pan ministr naslouchá jiným věcem, tak pevně věřím, že i tady tu si vezme do úvah. Opatření v krajině a technická opatření ano, aby na zadržování vody, ale určitě i přírodní zásobárny, naše nádherné lesy nějakým způsobem chránit a udržovat, aby jejich přirozené prostředí pomohlo našim spodním vodám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.