Březina (KDU-ČSL): 2,5 mld. eur pro nejchudší. Nejenom na potraviny, ale i na spotřební zboží

12.06.2013 13:49

EP dnes hlasuje o zřízení Fondu evropské pomoci nejchudším osobám s celkovou dotací 2,5 mld. eur na období 2014-20.

Březina (KDU-ČSL): 2,5 mld. eur pro nejchudší. Nejenom na potraviny, ale i na spotřební zboží
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Fond navazuje na dosavadní Program pomoci nejchudším osobám, na rozdíl od něj se však nebude omezovat na potravinovou pomoc nejchudším osobám, ale i na jinou materiální pomoc v podobě spotřebního zboží.

Vzhledem k tomu, že ČR dosavadní Program pomoci nejchudším osobám prakticky nevyužívala a stavěla se i proti jeho pokračování, vyzývám české orgány, aby se k novému nástroji pomoci nejchudším postavily vstřícně a podnikly příslušné kroky k tomu, aby z něj ČR mohla naplno čerpat. I Česko má totiž své nejchudší obyvatele, chudobou je podle dostupných dat ohroženo 9% populace a zejména v případě dětí je tato situace devastující a ohrožující šance na využití jejich potenciálu do budoucna.

Celkově v EU trpí vážným materiálním nedostatkem 40 mil. obyvatel, z toho bez domova žije 4 mil., mezi kterými se ocitá stále více dětí a mladých rodin. Na 6 mil. dětí nemá nové oblečení a nosí jen to z druhé ruky. Tuto situaci považuji za alarmující a vyžadující společný a rozhodný postup na úrovni EU.

Z Fondu budou moci čerpat všechny členské státy. Pro účely čerpání vytvoří každý stát operační program, v němž mimo jiné popíše, podle jakých kritérií budou definovány nejchudší osoby jako koneční příjemci materiální pomoci.

Zřízení Fondu považuji za projev solidarity a úcty k lidské důstojnosti, které jsou klíčovými hodnotami Unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…