Brýdl (Generace 89): Jenom slavit nestačí

01.12.2019 14:58

V Litomyšli slavnostně odhalili náměstí Václava Havla.

Brýdl (Generace 89): Jenom slavit nestačí
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Oslavy 30. výročí sametové revoluce vyvrcholily 17. listopadu krátce po 17. hodině odhalením náměstí Václava Havla na zámeckém návrší. Slavnostní akce se zúčastnilo asi 500 lidí, promluvili k nim starosta Daniel Brýdl, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a architekt Josef Pleskot.

Starosta Daniel Brýdl ve svém projevu nejprve zavzpomínal na to, že již před několika lety společně s dalšími Litomyšlany navrhoval přejmenování části zámeckého návrší na náměstí Václava Havla. „Díky citlivé úpravě, navržené architektem Josefem Pleskotem, nám v samém historickém centru města vzniklo náměstí, které nemělo jméno. Samozřejmě mohlo být pojmenováno po mnohých historických osobnostech, ale podle našeho názoru je jeden člověk, kterého jsme měli tu čest zažít, a jenž si to opravdu zaslouží - dramatik, disident, první český prezident Václav Havel,“ uvedl v úvodu happeningu Daniel Brýdl a na závěr svého projevu stylizovaného jako dopis Václavu Havlovi dodal: „My Vám, vážený pane prezidente, upřímně a z celého srdce děkujeme za vše, co jste pro nás udělal. Dodnes jste pro nás vzorem a slibujeme, že nikdy nekončící boj za dodržování lidských práv, za svobodu a demokracii, nevzdáme. Že budeme chodit k volbám, budeme se aktivně zajímat o věci kolem nás, budeme hrdi na místo, kde žijeme. Dnes již totiž víme, že jenom slavit nestačí.“

Hejtman Martin Netolický v proslovu vyzval k obraně demokracie a jejích hodnot. Následně předal Medaili hejtmana Pardubického kraje emeritnímu starostovi Miroslavu Brýdlovi za jeho přínos při sametové revoluci v Litomyšli. Architekt Josef Pleskot uvedl, že prostor, kde je dnes náměstí Václava Havla, býval náměstím i v minulosti. Na závěr s dojetím poděkoval za to, že může stát na náměstí Václava Havla ve městě, s nímž spojil 25 let své kariéry. U hudební doprovod se při slavnostní akci postarala studentská kapela Musica Krakela.

Místo spojené s historií

Náměstí Václava Havla se nachází v prostoru mezi významnými litomyšlskými budovami a institucemi - litomyšlským zámkem, Fakultou restaurování Univerzity Pardubice a Regionálním muzeem v Litomyšli. Toto místo bylo vybráno záměrně, protože prezident Václav Havel na zámek pozval sedm středoevropských prezidentů a španělský královský pár. Ve sklepení zámku se rovněž nachází Srdce pro Václava Havla.

O pojmenování části zámeckého návrší po Václavu Havlovi rozhodli v září zastupitelé. Litomyšl se tak chce veřejně přihlásit k jeho odkazu a hodnotám, které zastával. Tato lokalita doposud neměla oficiální název, historicky je známá pod názvem Olivetská hora. Na tuto skutečnost již několik týdnů návštěvníky upozorňuje speciální deska, umístěna poblíž vstupu do obřadní síně. Zámecké návrší prošlo v letech 2011 – 2014 nákladnou revitalizací za více než 400 milionů Kč, autorem návrhu je architekt Josef Pleskot/AP ateliér (Josef Pleskot, spolupráce: David Ambros, Daniel Kříž, Jiří Vlach). Více o tomto projektu se dočtete například v Litomyšlském architektonickém manuálu.

Po slavnostním odhalení náměstí Václav Havla se přítomní přesunuli na nedaleké Smetanovo náměstí, kde u sochy nejvýznamnějšího litomyšlského rodáka pokračovala oslava 30 let svobody a demokracie vzpomínáním pamětníků na sametovou revoluci. Více o konaných akcích najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…