Buráňová (STAN): Může si moderní město dovolit ignorovat názory občanů na sociálních sítích?

11.04.2021 13:06

V Uh. Brodě platí mezi představiteli města postoj, že sociální sítě nejsou oficiální médium a není na ně třeba reagovat a že komunikace je vedena spíše dehonestujícím a negativním způsobem. Je tomu opravdu tak?

Buráňová (STAN): Může si moderní město dovolit ignorovat názory občanů na sociálních sítích?
Foto: STAN
Popisek: STAN

 

Je běžné i jinde, že si lidé na nekomunikaci města stěžují i jinde nebo je to podcenění dnešních představitelů obce Uh. Brodu, které se může u dalších komunálních voleb vymstít?

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Na nedostatek informací a předkládání projektů v konečné fázi bez plnohodnotného zpětné vazby občanů upozorňuje stále více obyvatel.

Mezi ukázkový příklad patří stavba venkovního aquaparku u CPA Delfín, o které se sice již 18 let hovoří, ale nikde v podstatě nepadla zmínka o další souvislosti a to, že se budou rušit stávající oblíbené staré Kúpelky.  Tato informace prosákla ven až poslední 2 roky. Od té doby se část občanů snaží pomocí petice i o zachování Kúpelek. Až na základě setkání této skupiny s vedením města, bylo uspořádáno veřejné projednání o projektu nového venkovního areálu a jeho podobě.

Na poslední chvíli se i díky této medializaci tématu na sociálních sítích upravil projekt venkovního areálu a to tak, že se rozšíří plavecká část na úkor atrakcí. Přesně to vyplynulo z vox populi. Občané preferují plaveckou část oproti zábavní. Město by to ale nikdy nevědělo, kdyby se téma opakovaně na sociálních sítích neprobíralo.

Komunikace směrem k občanům a jejich informovanost o bazénu vypadá jako jednorázová akce, kde se projekt chystal tak dlouho, že už se v návaznosti poztrácely zprávy o jednotlivých krocích příprav a byť informace k dohledání byly, běžný občan neměl šanci tento projekt jako celek posoudit a dohledat.

Věřila jsem, že to bude ponaučením do budoucna, že u dalších investic, bude mít vedení Uh. Brodu snahu informace předávat včas a podrobněji.  Nestalo se tak a napadá mne, že to vlastně současnému vedení takto vyhovuje.  Mít volné ruce a oznamovat nové investice jako hotovou věc.

Aktuálně rezonuje v Uh. Brodě sociálními sítěmi téma Rekonstrukce Mariánského náměstí, kde představené návrhy vycházely ze zadání několika osob, ne z podnětů občanů.

Dalším tématem je kácení velkého množství vrostlých stromů, kde opět nebyl občanům představen koncept celé myšlenky a logicky sdílené fotky pokácených staletých stromů budí velké emoce.

Z mého pohledu je to jen nepochopení síly sociálních médií vedením Uh. Brodu.

Kde je tedy hranice, kdy se má občan právo vyjádřit k velkým, zásadním investicím ve městě a kdy je to pouze na pár jednotlivcích ve vedení města?

Ve skupině o Uh. Brodu na facebooku jsem nedávno zveřejnila úvahu o tom, že stavba venkovního bazénu navazuje na umístění dalších plánovaných investic a byla posteskem nad nekomunikací města.

Velmi mne překvapila kvalita diskuze a to mi jen dokazuje, že se občané zajímají, umí komunikovat slušně a dokonce jsou schopni přijít s nápady, které mohou plánované projekty posunout.  Stížnost, že sociální sítě vše negují a diskuze není vhodná, je jen nepochopením, jak na sociálních sítích komunikovat.

Mnozí politici si sílu sociálních sítí uvědomují a naopak se snaží získat plusové body právě touto cestou. 

Hned vedle našeho města jsou velmi dobrým příkladem, jak pro přenos informací k občanům využívat sítě, např. obec Nivnice a její starosta se svým profilem na fcb ZDE, dalším příkladem je také  obec Pašovice ZDE. Sociální sítě dnes prostě nelze ignorovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…