Bursík: Ministr Brabec nemusí začínat od nuly

13.05.2014 13:20

Nový moderní zákon o odpadech leží na MŽP od jara 2009.

Bursík: Ministr Brabec nemusí začínat od nuly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Kdyby ministři Drobil, Chalupa a Podivínský nepodlehli odpadové lobby, mohli jsme mít nový zákon o odpadech platný již více než tři roky. Zákon prošel širokou veřejnou diskusí, ale jeho předložení do vlády zhatil pád vlády na jaře 2009. Od té doby zákon leží na Ministerstvu životního prostředí bez povšimnutí.

Podle zákona měli občané třídit od roku 2011 šest typů druhotných surovin (papír, sklo, plast, kovy, nápojové kartony a biologicky rozložitelný odpad). Pevné platby za odpad, které nemotivují ke třídění, měly být nahrazeny motivační platbou podle množství zbytkového komunálního odpadu. Občané mohli již tři roky recyklovat šest typů druhotných surovin včetně bioodpadu a ušetřili by tím za platby za odvoz zbytkového komunálního odpadu.Třídění plastů měl zvýšit systém zálohování vratných PET lahví. Zákon předběhl Evropu i v zákazu poskytování plastových nákupních tašek zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Bursík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…