ČSSD Liberecký kraj: Hospic bude o desítky milionů dražší

25.09.2013 7:31

Původně mělo stát vybudování hospice 90 milionů. Částka, která se pro svou výši stala tečem kritiky bývalého vedení Libereckého kraje, se výrazně mění.

ČSSD Liberecký kraj: Hospic bude o desítky milionů dražší
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Překvapivě však ne směrem dolů, jak by se od současné koalice složené ze Starostů po Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj dalo očekávat. Naopak z jejich per leze částka vyšší o dalších 50 milionů. A to bez jakéhokoliv vysvětlení příčin.

„Původně plánovaná částka 90 mil korun se údajně ukázala jako nereálná, aniž by v obsáhlých materiálech pro zastupitele bylo řečeno proč. Po diskusích, které se vedly o zateplení českolipské nemocnice, kdy se jednalo o investice v obdobné výši, jsem překvapená, že nyní stačí konstatovat pouhé „ukázala se jako nereálná“ a je nám prostě předloženo navýšení,“ upozorňuje na podobnost situací, jen s jinými výstupy, Romana Žatecká, členka klubu krajských zastupitelů ČSSD.

Otázka zní, proč není možné v libereckém hospici pořídit jedno lůžko za více jak 3 miliony korun. Budovu dostal kraj od Statutárního města Liberec za symbolickou korunu, plánované investice tudíž počítají jen se stavebními úpravami a vybavením. Ve srovnání s ostatními hospici v České republice je to naprosto dostačující cena.

„Například hospic v Chrudimi, nově stavěný a s kompletním vybavením s kapacitou 27 lůžek se do 90 milionů téměř na korunu vešel. Sice to bylo před třemi lety, ovšem nyní se všichni ohání krizí, která má logicky stlačovat ceny dolů.  V Chebu se odhadovaly náklady na hospic 50 milionů korun při počtu 16 lůžek,“ srovnává Žatecká.

V současné době však plány počítají s tím, že v libereckém hospici se cena jednoho lůžka vyšplhá na 5 milionů korun. Takový návrh je zastupitelům předkládán, a to bez jakéhokoliv vysvětlení tak výrazného nárůstu.

Členové klubu ČSSD bez výjimky vybudování a existenci hospice v Libereckém kraji podporují, koneckonců právě v době, kdy byla ČSSD ve vedení kraje, došlo k prvním významným krokům směřujícím k jeho vzniku. Zasloužila si však kritiku nejenom za již zmiňovanou cenu, která nyní výrazně narostla, ale také za údajnou nečinnost. SLK a ZpLK mají krajské otěže ve svých rukou již téměř rok. Ptáme se proto, jednak jakým posunem v této oblasti se může současná koalice pochlubit a především pak – co je příčinou nárůstu ceny o 55 procent?

Klub krajských zastupitelů ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…