ČSSD: Neuvažujeme o spoluúčasti pacientů

19.06.2016 18:02

Ministerstvo zdravotnictví uvádí na pravou míru páteční články v Hospodářských novinách pod titulky: "Němeček: Za něco si lidé připlatí" a "Vrací se spoluúčast pacienta do hry?" Pravděpodobně došlo ze strany autorů k určitému nepochopení výroků ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na téma financování zdravotnictví a možností podílení pacientů na některých typech zdravotnických služeb.

ČSSD: Neuvažujeme o spoluúčasti pacientů
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD logo

V žádném případě totiž není pravdivé tvrzení v textu: JEN ROK A PŮL PO ZRUŠENÍ POPLATKŮ ČSSD MLUVÍ O VYŠŠÍ SPOLUÚČASTI. Za prvé, rozhovor autoři dělali pouze s jediným ministrem za ČSSD, a tedy není možné uvádět, že se jedná o názor celé strany a za druhé, v rozhovoru je přesně vysvětleno, ve kterých výjimečných případech by se pacienti podíleli na nákladech. Zároveň je v textu jednoznačně uveden citát ministra Němečka: „Zdravotnictví musí být bezdoplatkové, na tom trvám." Již v dnešní době existuje systém spoluúčasti v některých oborech jako například v plastickou chirurgii či u reprodukčních zákroků. Ani zde by tedy nešlo o žádný průlom, neboť zde existuje spoluúčast už nyní. Klíčové na toto téma je vyjádření ministra Němečka v samotném rozhovoru, kde uvádí: „Rád bych otevřel téma ošetřovatelského pojištění, které mají v Německu. Je to dobrovolné, lidem na to mohou přispívat firmy a pak se z toho financují dlouhodobé léčebné pobyty. Je to jeden z modelů, jak přinést více zdrojů."

Ministerstvo zdravotnictví nechce obviňovat autory rozsáhlých informací o zdravotnictví ze záměrné manipulace a naopak si váží zájmu Hospodářských novin a prostoru, který tématu věnovaly. Jen tímto chceme upozornit, že titulky a část komentářů ve vztahu k údajným úvahám o návratu zdravotnických poplatků nejsou přesné a mohou vzbudit mylné závěry.

Tiskové oddělení ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…