ČSSD: Představení kandidátní listiny v Jihomoravském kraji do voleb

02.08.2021 16:48

Vedle Onderky a Valachové budou za ČSSD kandidovat například úspěšný starosta, bývalý ředitel rádia či student politologie, strana nasadí i Škromacha.

ČSSD: Představení kandidátní listiny v Jihomoravském kraji do voleb
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Lídr jihomoravské kandidátky ČSSD pro letošní parlamentní volby Roman Onderka společně s dalšími straníky dnes v Brně představil podobu kandidátní listiny, kterou hodlá strana nominovat do voleb. Již zítra, tj. 3. srpna, skončí oficiální lhůta pro podání kandidátek. ČSSD v Jihomoravském kraji podá plnou kandidátku a nabídne řadu zajímavých tváří, ať už z oblasti politiky, kultury či komunální úrovně. Sociální demokraté připravili nejobsáhlejší volební program ze všech stran a apelují především na to, aby náklady epidemie covid-19 nezaplatili lidé s průměrnými a podprůměrnými platy, jako se to stalo v době poslední ekonomické krize.

„Jsem rád, že mohu oznámit, že za ČSSD bude u nás v Jihomoravském kraji kandidovat celá řada velmi zajímavých osobností. Kombinujeme jak zkušenost, tak i nové tváře a dáváme prostor i mladým lidem, kteří mají zájem měnit tuto zemi k lepšímu. Na druhém místě kandidátky se objeví poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, za ní se objeví dlouholetý starosta města Valtice Pavel Trojan. Na dalších místech se pak objeví například někdejší poslanec a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, bývalý dlouholetý ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý a mladou generaci reprezentuje student politologie a místopředseda Mladých sociálních demokratů Jan Procházka,“ sdělil na úvod tiskové konference lídr sociálních demokratů v Jihomoravském kraji a bývalý primátor Brna Roman Onderka.

ČSSD se podle něj v posledních letech ukázala jako nesmírně efektivní co do prosazování svého programu. U té příležitosti připomněl páteční hlasování v Poslanecké sněmovně, kde sociální demokraté uspěli s návrhy na zvýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace o 300 korun, příspěvek k důchodu 500 korun za každé vychované dítě nebo úspěch v oblasti prosazení dřívějšího odchodu do důchodu pro těžce manuálně pracující zaměstnance.

„Z hlediska priorit pro příští volební období je pro nás klíčové, aby náklady epidemie nezaplatili lidé s nízkými nebo průměrnými příjmy. Osobně bych chtěla pokračovat v prosazování prorodinné politiky, to znamená solidárně pomáhat těm, kteří jsou z ekonomických či zdravotních důvodů znevýhodněni. Chceme umožnit lepší přístup ke vzdělávání dětem z chudých rodin, rozhodně budeme proti návrhům na zavádění školného na veřejných vysokých školách,“ řekla na tiskové konferenci poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Připomněla zároveň, že ČSSD prosadila v posledním volebním období například navýšení rodičovské o 80 tisíc korun na celkem 300 tisíc korun, navýšení průměrných důchodů v posledních letech o 5 000 korun nebo zavedení náhradního výživného pro samoživitelky a samoživitele, kterým partner neplatí na děti. Sama Kateřina Valachová se pak výrazně podílela na prosazení ukončení dětských exekucí, které sama považovala za jednu z největších mezinárodních ostud České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…