ČSSD: Sociální demokracie podniká další kroky ke zrušení II. důchodového pilíře

10.03.2015 15:42

Projednávání zásadního programového bodu sociální demokracie, zrušení II. důchodového pilíře, čeká aktuální schůzi Poslanecké sněmovny.

ČSSD: Sociální demokracie podniká další kroky ke zrušení II. důchodového pilíře
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Do druhého a třetího čtení míří návrh o důchodovém spoření, který skoncuje s nesystémovým a škodlivým řešením nastartovaným od 1. ledna 2013. Sociální demokracie tak napravuje jeden nejnebezpečnějších kroků pravicové vlády, kdy byl vytvořen nový finanční produkt a zrušena záruka, že z něj lidé dostanou peníze zpět.

Sociální demokracie společně s řadou expertů zavedení druhého důchodového pilíře od počátku tvrdě kritizovala. Kapitálové spoření totiž ze své podstaty nemá charakter spoření, nýbrž investice. Podobně jako u všech finančních produktů existuje i zde vysoká míra rizikovosti. Naspořené peníze se stávají předmětem finančních spekulací a střádající pozbývají jistotu, že je dostanou zpět.

„Druhý pilíř představuje jednu z největších křivd pravicové garnitury. Odhlédnu-li od skutečnosti, že byl příslušný zákon ve finální fázi prosazen většinou pouhých 102 hlasů, penzijní reformu neřešil systematicky, nýbrž účelově v zájmu finančních skupin. Vláda vedená sociální demokracií zrušení druhého považuje za první důležitý krok pro další strategické změny,“ říká Bohuslav Sobotka.   

Z iniciativy sociální demokracie proto pod vedením Martina Potůčka začala intenzivně pracovat důchodová komise, která i za účasti opozice připravuje strategie, jejichž cílem není řešení na jedno použití, ale systémové úpravy dlouhodobého charakteru. Reagovat je třeba především na demografické změny ve společnosti, specifika jednotlivých profesí a celkovou finanční udržitelnost systému. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…