ČSSD: Za špatnou práci pobral statisíce

12.06.2013 15:19

Hrubé nedostatky v projektu IP1 v podobě zásadních chyb, se kterými se bude muset vypořádat nové vedení Libereckého kraje nebo práce pochybné kvality na projektu „Optimalizace působnosti městských organizací v letech 2011–2014“, která leží v nepoužitelném stavu na Magistrátu města Jablonce nad Nisou.

ČSSD: Za špatnou práci pobral statisíce
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

A za kterou město zaplatilo více jak půl milionu korun. Nejméně tyto dva pozůstatky má na svém kontě Miroslav Kroutil, který se i přesto pasuje do odborníka na dotační projekty. Jak jinak si lze vysvětlit, že se zapojuje do debat s veřejností na téma dotační problematiky (viz beseda konaná 3.6.2013 v libereckém Fryčově knihkupectví)?

„Jde o člověka, jehož chyby v projektovém řízení budou stát Liberecký kraj několik milionů korun. Byl manažerem projektu Libereckého kraje s názvem IP1 služby sociální prevence v hodnotě 225 milionů korun. Byl přijatý na krajský úřad na dobu trvání projektu, tedy 37 měsíců. Jenže po roce se s ním musel krajský úřad rozloučit, protože jeho pracovní výsledky neodpovídaly kvalifikované práci na takovémto projektu,“ upřesňuje důvody, proč Miroslav Kroutil na kraji skončil, Pavel Petráček, bývalý krajský radní pro sociální věci.  Právě v době, kdy na projektu pracoval Kroutil, celý projekt vykazoval spoustu závažných nedostatků, na které přišla kontrola Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Tím však Kroutilovo působení v kraji neskončilo. Podal žalobu na kraj pro neplatnost výpovědi, kdy první kolo sice vyhrál, nicméně minulá krajská vláda se proti rozhodnutí soudu odvolala. Ta nová však odvolání stáhla a vyplatila Kroutilovi zpětně mzdu, v hrubé výši dosahující téměř milion korun. Ovšem mezitím, co se Miroslav Kroutil soudil a tvrdil, že je zcela bez příjmů, povedlo se mu získat zakázku za více jak 500 tisíc u města Jablonec nad Nisou.

Ani zde však nebyli s jeho prací spokojeni. Minimálně kontrolní výbor zastupitelstva, který vypracování projektu „Optimalizace působnosti městských organizací v letech 2011–2014“ zhodnotil jako argumentačně slabý. Kroutilovu materiálu byla kontrolním výborem vyčítána  absence zejména ekonomických důvodů pro reorganizaci městem založených a řízených organizací. „Projekt, za který bylo panu Kroutilovi vyplaceno více jak půl milionu korun, tak s nejvyšší pravděpodobností nikdy své uplatnění nenajde,“ upozorňuje Pavel Svoboda, jablonecký zastupitel z klubu ČSSD. Někteří jablonečtí zastupitelé dokonce požadovali po Miroslavu Kroutilovi vrácení peněz, k tomu se však nemá.

Tato fakta jsou známa i současnému radnímu pro sociální věci, Petru Tulpovi. Ten totiž mimo jiné vykonával v době zakázky od Jablonce funkci místostarosty Jablonce nad Nisou a dodnes je členem jabloneckého zastupitelstva. I přesto, nejenomže současná koalice na kraji vyplatila Kroutilovi zpětně mzdu, ale zároveň mu za nemalé peníze zadala i vypracování závěrečné zprávy již zmiňovaného projektu IP1.

Nastává pak otázka, zda jde jak ze strany vedení Jablonce nad Nisou, tak i současného vedení Libereckého kraje, o efektivní nakládání s veřejnými prostředky. Nejenomže platí za pochybnou kvalitu obrovské sumy peněz, ale i náhlé zastavení soudní pře je přinejmenším sporné a především podivné.

KVV ČSSD Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.