ČSSD: Zahájení kampaně koalice Solidarita

07.06.2022 12:45 | Tisková zpráva

Včera ve 14:30 zahájil u Prašné brány v Praze svou kampaň koaliční projekt pražských Zelených a Sociálních demokratů s podporou Idealistů s názvem Solidarita. Lídryně Anna Šabatová představila nejen svou vizi pro Prahu, ale i vizi sjednocení demokratické levice v ČR.

ČSSD: Zahájení kampaně koalice Solidarita
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Koalice představila svůj program do komunálních voleb v Praze, kde se Anna Šabatová bude ucházet o post primátorky. Za ní je pak na kandidátce za ČSSD ředitel zařízení sociálních služeb Miroslav Dvořák a za Zelené urbanista a zastupitel Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek.

Na kandidátní listině najdeme mimo jiné, bývalého předsedu vlády Vladimíra Špidlu, bývalou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, místostarosty Prahy 7 a 3 Ondřeje Mirovského a Ondřeje Ruta, nebo bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Anna Šabatová (1951) V letech 1971-1973 byla vězněna pro podvracení republiky a vyloučena ze studií na Filozofické fakultě. V prosinci 1976 podepsala Chartu 77, v roce 1986 byla její mluvčí. Po Listopadu vystudovala češtinu na UK a později absolvovala doktorské studium na Katedře právní teorie Právnické fakulty MU. Byla šest let zástupkyní veřejného ochránce práv a v letech 2014-2020 byla veřejnou ochránkyní práv. V mezičase vyučovala na Katedře sociální práce na FF UK a byla předsedkyní Českého helsinského výboru. V roce 1998 obdržela Cenu Spojených národů pro lidská práva a je nositelkou francouzského a polského státního vyznamenání.

Projev Anny Šabatové:

Vážení Pražané a Pražanky, přátelé,

jsem ráda, že jste přišli na zahájení naší kampaně. Už víte, že naše koaliční uskupení Solidarita je spojenectví dvou solidárních politických stran pro volby do pražského zastupitelstva.

Hlavním smyslem koalice je spojit síly za účelem obnovení demokratické levice, respektive pro její navrácení do viditelného politického prostoru.

Ale nejen to. To spojení vyvěrá i z pochopení toho, před jakými výzvami současný svět, dnešní Evropa, naše země a samozřejmě v tuto chvíli především město Praha stojí. Spojení dvou stran, z nichž jedna je svou historií ukotvena v boji za sociální spravedlnost a druhá vzešla z pochopení toho, že náš svět, naše planeta má sice ohromné, ale přece jenom konečné zdroje.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí

V minulosti nejen u nás, ale i v Evropě každá z těchto dvou stran vnímala své hlavní téma jako to nejdůležitější, a to druhé měla mnohdy tendenci spíše přehlížet. Ale nastal čas, kdy ve společnosti dozrává přesvědčení, že obě témata musí být bytostně propojena, aby společnost budoucnosti mohla úspěšně fungovat. Jsme na prahu klimatické krize, možná jsme už v ní a nechceme si to připustit. Nezbytných změn, abychom ji mohli alespoň částečně odvrátit a také se na ni adaptovat, nelze dosáhnout bez širšího společenského konsenzu, zejména ne bez sociální citlivosti a nebojím se říct bez zřetelné sociální spravedlnosti.

To jsou východiska, z nichž vycházíme při formulování priorit v našem volebním programu.

Program jsme postavili na třech pilířích:

  1. bydlení je právo, ne byznys,
  2. pečující zaslouží podporu a
  3. Praha zelená a bezpečná. Každá z těchto priorit má řadu kroků, jimiž se budeme při správě města řídit.

Pokud jde o bydlení, zaměříme se na rozšíření počtu bytů, které jsou v netržním režimu, podpoříme městskou i družstevní výstavbu, ale i nákup bytů a domů, zamezíme dalšímu rozprodeji bytů, v jednáních s developery budeme požadovat významné příspěvky v občanské vybavenosti a příjmy z bydlení a z pronájmu nebytových prostor investujeme do zvětšení bytového fondu v majetku města.

Péče formální i neformální je důležitá práce, která zasluhuje ocenění. Budeme rozšiřovat kapacity terénních služeb pečovatelských i asistenčních, aby byly dostupné i večer nebo o víkendech. Posílíme i odlehčovací služby a poskytneme podporu dlouhodobě pečujícím.

Pokud jde o třetí pilíř - Praha zelená a bezpečná, vyjádřím to sloganem: město budoucnosti stavíme dnes. Budeme rozvíjet veřejnou dopravu, aby se stala první přirozenou volbou, v obytných zónách zklidníme dopravu zavedením třicetikilometrové rychlosti a zazeleníme vše, co jen trochu zazelenit půjde, tak aby pobyt v městě byl i v létě příjemný.

Pojem péče nevztahujeme jen na sociální služby, ale i na mezilidské vztahy a na péči o veřejný prostor. To je něco, co nás při tvorbě programu stále inspirovalo a vedlo nás i k tomu, že jsme si jako hlavní viditelný motiv naší kampaně zvolili emotikon péče a pro naši koalici jsme se shodli na názvu Solidarita.

Celý život věřím, že solidarita je silnější než sobectví a vím, že toto přesvědčení má mnohem více lidí, než se na první pohled zdá. Pojďme toto přesvědčení, přetavit do společné akce, pojďme společně budovat Prahu, město budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.