Cabicar (TOP 09): Kraj poskytne stipendia studentům specializovaných lékařských oborů

05.03.2020 9:41

Se zajištěním lékařského personálu v krajských nemocnicích pomáhá Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje prostřednictvím stipendií již od roku 2015.

Cabicar (TOP 09): Kraj poskytne stipendia studentům specializovaných lékařských oborů
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

Pro další dva roky krajští radní na tyto účely vyčlenili čtyři miliony korun z krajského rozpočtu. Záměr ještě musí schválit zastupitelé 23. března.

„Problémy se zdravotnickým personálem jsou v celé republice. V Královéhradeckém kraji tuto neuspokojivou situaci ve zdravotnictví dlouhodobě řešíme pomocí stipendií, o které je mezi mladými lékaři značný zájem. Jeden student může získat stipendium ve výši 100 tisíc korun, v případě oborů s akutním nedostatkem lékařů až 150 tisíc korun. Začínající lékaři se zavážou pracovat na akreditovaném pracovišti poskytovatele zdravotních služeb minimálně tři roky. Tímto způsobem se již podařilo pro práci v regionu získat více než 100 mladých lékařů,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Zdravotnický nadační fond aktuálně žádá kraj o čtyři miliony korun, které použije na výplatu stipendií. Program pro aktuální akademický rok fond vyhlásí v dubnu letošního roku. Zájemci o stipendium mohou žádosti podávat během dubna a května. Podané žádosti následně vyhodnotí a stipendia vyplatí v průběhu května a června.

Stipendia kraj vyplácí studentům, kteří po absolvování lékařské fakulty nastoupí do specializačního vzdělávání konkrétního lékařském oboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.