Cabrnoch (ODS): Protitabáková směrnice - Kouření neomezí, podnikatele poškodí

08.10.2013 19:55

Evropský parlament ve Štrasburku podpořil boj proti kuřákům a průmyslu, i když v o něco mírnější podobě, než se očekávalo. Varování by mělo pokrývat 65 procent krabičky, cigarety s příchutěmi mají zmizet z trhu až během příštích osmi let, a tenké cigarety mohou zůstat v prodeji. Europoslanci ODS protitabákovou směrnici nepodpořili.

Cabrnoch (ODS): Protitabáková směrnice - Kouření neomezí, podnikatele poškodí
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

"Jako lékař si plně uvědomuji zdravotní důsledky kouření, a souhlasím, že tabákové výrobky by měly být regulovány," říká člen výboru pro zdraví a  životní prostředí Milan Cabrnoch. "Regulace tabáku ze strany EU je ale nesmyslná a navíc nelegální, o ochraně zdraví rozhodují podle smluv výhradně členské státy." Jak zároveň upozorňuje Milan Cabrnoch, Evropská komise jako iniciátor návrhu nikdy nepředložila žádné studie nebo jiné důkazy, že podobně masivní zásah do dosud uznávaných práv a svobod - například do oblasti ochrany duševního vlastnictví - přinese jakékoli výsledky. Cabrnoch také již dříve varoval, že přísná regulace vytvoří obrovský prostor pro padělatele a pašeráky tabákových výrobků.
 
Europoslanci ODS se také ostře ohrazují vůči náznakům České televize, že jejich stanovisko by mohlo být ovlivněno tabákovou lobby. "Postoj ODS je dlouhodobě a konstantně takový, že nepodporujeme žádnou legislativu, která narušuje hospodářskou soutěž, vnitřní trh a ohrožuje zaměstnanost. Protitabáková směrnice je typickým případem hloupé legislativy, která má chránit lidi před nimi samými," říká šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.
 
"Jsem si jist, že přijetí této směrnice přinese výrazně negativní dopady," řekl v rozpravě na plénu europoslanec Hynek Fajmon. "Za prvé, snížení příjmů státních rozpočtů o miliardy eur ročně. Za druhé, zánik tisíců pracovních míst v tabákovém průmyslu a také v obchodní síti. Za třetí nárůst černého trhu a nelegálního a nezdaněného obchodování s tabákovými výrobky. Evropská komise by se spíše měla zamyslet nad tím, proč stále dotuje pěstování tabáku v celé Evropě."
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…