Cabrnochová (SZ): Běloruští aktivisté na zkušené v Praze 10

01.10.2013 13:01

Hrozící plošná zástavba zeleného Trojmezí, hledání podoby obchodní ulice Moskevská, debata o formě a rozsahu využití proluky v Krymské ulici nebo plánování budoucího sídla radnice. To vše jsou témata, na kterých se Praha 10 snaží spolupracovat se svými občany a živnostníky.

Cabrnochová (SZ): Běloruští aktivisté na zkušené v Praze 10
Foto: zeleni.cz
Popisek: Místostarostka pro územní a strategický rozvoj Prahy 10 Ivana Cabrnochová

O zkušenosti z této kooperace se zástupkyně starosty MČ Praha 10 Ivana Cabrnochová dnes podělila s představiteli občanských iniciativ, které působí v nelehkých podmínkách diktatury v Bělorusku.

"S potěšením jsem přijala běloruské aktivisty a podělila se o naše zkušenosti. Praha 10 se dlouhodobě snaží budovat aktivní vztah s obyvateli městské části a zapojovat je do plánování budoucnosti míst, která mají rádi. Začali jsme sběrem podnětů občanů vršovické ulice Moskevská, kterou nyní rekonstruujeme na základě zadání od jejích uživatelů. V případě proluky v Krymské jsme podstoupili nelehký proces participace - tj. o hledání kompromisu mezi politiky, občany a developerem. Taková dohoda může být užitečná pro všechny strany a měla by být přirozeným způsobem plánování využití volných ploch v městě. Nezbytnou součástí tohoto procesu je optimismus ve vztahu k budoucnosti a především vzájemná důvěra," prohlásila místostarostka pro územní a strategický rozvoj Ivana Cabrnochová (Strana zelených).

"Cílem návštěvy běloruských aktivistů na radnici Prahy 10 bylo získat představu o komunikaci mezi místním politikem a občany. V České republice se toto po 23 letech od sametové revoluce pomalu začíná dařit. Přirozeně, situace v Bělorusku je nesrovnatelně horší než u nás a připomíná totalitní časy československé normalizace. Má však smysl se neustále snažit o proměnu tamní společnosti a její zásadní aktivizaci. Čeští ani běloruští politici nesmí mít pocit, že momentem zvolení dostávají volnou ruku na jakoukoliv lumpárnu," prohlásil Michal Veselský z Mezinárodního sdružení Občanské Bělorusko. Tato organizace byla v ČR založena v roce 2004 a jejím cílem je podpora rozvoje občanské společnosti v Bělorusku.

"Podporuji demokratickou proměnu běloruské společnosti tak jako jsem vždy podporovala férový dialog mezi občany a politiky v naší městské části. Držím zahraničním kolegům v jejich nelehké práci palce," dodala Ivana Cabrnochová, zástupkyně starosty z Prahy 10.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.