Černoch (Úsvit): Musíme zabránit obchodu s lidským neštěstím

20.04.2014 15:42

Vloni bylo zahájeno 714 tisíc exekucí, což je o 106 tisíc méně než v roce 2012. Toto číslo se mi zdá poněkud podhodnocené. V každém případě je ale dobře, že se počet exekucí snižuje, byť jejich aktuální množství je stále velmi vysoké. Zřejmě začíná fungovat osvěta, která napomáhá těmto problémům předcházet. Na druhou stranu exekuce stále představují obrovský problém.

Černoch (Úsvit): Musíme zabránit obchodu s lidským neštěstím
Foto: red
Popisek: Ředitel privátní letecké společnosti a kandidát za Úsvit přímé demokracie Marek Černoch

Exekuce se může v dnešní době totiž dotknout kohokoliv. Je to otázka třeba jen záměny jména. Dopad na osud člověka je pak enormní. Tak jako v případě muže, jehož případ se mi dostal na stůl. Tento pán nezaplatil 610 korun za koncesionářské poplatky, což vedlo k exekuci ve výši 17 tisíc korun a byl mu zabaven majetek v řádech milionů korun. Takovýmto případům chceme zabránit.

Plošně se exekuce samozřejmě zrušit nedají. A je třeba říct, že vždycky je ke dlužníku také věřitel. A pokud dlužník dělá na věřitele dlouhý nos v okamžiku, kdy po něm chce své peníze zpět, tak je to také špatně. Exekucí je však tolik a při zabavování majetku dochází často i k psychickému nátlaku ze strany některých exekutorů, kdy jsou například zabavovány i věci, které nemají žádnou finanční hodnotu, ale které mají osobní hodnotu pro dlužníka.

Problém s exekucemi mohl být vyřešen už dávno, ale dosud se tak nestalo a dělaly se jen na první pohled pozitivní, avšak neefektivní kroky. K ukončení byznysu s lidským neštěstím by jistě mohla přispět krajská teritorialita exekutorů. Je třeba ale také zvyšovat dohled nad samotnými exekutory. Souhlasím proto i návrhem ČSSD v této věci, který bude projednávat ústavně-právní výbor, protože nezáleží na tom, která strana návrh podá, ale že se konečně začne situace řešit. Shodou okolností ve čtvrtek pořádám na toto téma v Poslanecké sněmovně seminář. Účast přislíbila i ministryně spravedlnosti Helena Válková, což mě velmi těší a musím říct, že oceňuji způsob, jakým k této problematice přistupuje. Z mého pohledu je to člověk na svém místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…