Černoch (Úsvit): Zákon o státní službě

29.06.2014 12:45

Sněmovní ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovně doporučil přijmout zákon o státní službě ve znění pozměňovacích návrhů. Sněmovna ho má projednávat na mimořádné červencové schůzi. Jako Úsvit jsme se u celkového návrhu zdrželi.

Černoch (Úsvit): Zákon o státní službě
Foto: red
Popisek: Ředitel privátní letecké společnosti a kandidát za Úsvit přímé demokracie Marek Černoch

Jsme přesvědčeni, že tento zákon je určitě potřeba k tomu, aby se práce na úřadech stabilizovala, což má být úloha a cíl zákona. Ale nechceme, aby i nadále byli úředníci politicky zneužitelní. V tomto koaličním návrhu jsou body, které jsou pro nás nepřijatelné. Jde například o volbu generálního ředitele státní služby, kterého má na sedm let vybírat komise sestavená vládou. Bude pak logicky loajální k politikům, kteří jej na místo dosadili. Tím pádem se vlastně nic nezmění. A po sedmi letech v případě změny vlády a při volbě nového generálního ředitele se bude volit z jeho podřízených, takže tam opět budou lidé, které tam dosadil on, tudíž jeho pokračovatelé. Budeme proto předkládat pozměňovací návrhy, neplánujeme obstrukce. Podpořili jsme již například pozměňovací návrh, který vyjímá z působnosti zákona předsedu Českého statistického úřadu nebo Generální štáb Armády České republiky, abychom zajistili jejich odbornou nezávislost. Potřeba takových pozměňovacích návrhů svědčí o problematické dikci stávajícího návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Vedení si stálo na vedení

15:14 Laudát (KAN): Vedení si stálo na vedení

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na funkci ministra pro vědu a…