Černochová (ODS): Na území Dvojky bude centrum pomoci obětem domácího a sexuálního násilí

25.02.2021 17:33

Memorandum o budoucí spolupráci podepsali ve čtvrtek 25. února 2021 starostka Prahy 2 Jana Černochová, radní pro bezpečnost Michal Zuna a ředitelka centra pro oběti domácího a sexuálního násilí proFem, o.p.s. Jitka Poláková.

Černochová (ODS): Na území Dvojky bude centrum pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Městská část Praha 2 tak deklarovala svou podporu další organizaci pomáhající obětem trestných činů. V loňském roce radnice obdobně podpořila aktivity Bílého kruhu bezpečí a zahájila společný program „Praha 2 – městská část vlídná k obětem“, spočívající v aktivitách vedoucích ke zvýšení informovanosti občanů, úředníků, sociálních pracovníků, policistů a strážníků o obětech trestných činů, jejich potřebách, právech, postavení v trestním řízení a o možnostech pomoci.

"Jsem ráda, že na území Dvojky bude centrum pomoci obětem domácího a sexuálního násilí, které může mít mnoho podob. Nechci si ani představit, co vše se může za domácím násilím skrývat. Rychlá a profesionální pomoc je v takových případech velmi důležitá," uvedla starostka městské části Praha 2 Jana Černochová. „Doplní tak portfolio dalších organizací, které v Praze 2 poskytují pomoc obětem trestných činů a pomáhají jim předcházet,“ dodala starostka.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

„Na bezpečí občanů nám záleží. Průběžně realizujeme celou řadu preventivních programů. Zapojujeme se do vzdělávacích aktivit a školení zaměřených na problematiku obětí trestných činů. Ženy považujeme stejně jako děti nebo seniory za zvlášť zranitelné oběti, kterým je potřeba věnovat maximální péči a pozornost. O to více v aktuálně složité době. Proto chceme, aby činnost a aktivity centra pro oběti domácího a sexuálního násilí proFem byly situovány na území městské části Praha 2. Dnešní podpis memoranda je prvním krokem ke společné spolupráci,“ uvedl radní pro bezpečnost Michal Zuna.

„Oběti sexuálního či domácího násilí se často dostávají do komplikované situace, kdy hledají pomoc, a to nejen v trestněprávní rovině. Narážejí například na nedostatek bezpečných krizových lůžek, kam by se na krátkou dobu mohly uchýlit. Většina oběti také hledá terapeutickou podporu - ta je však často velmi nákladná a řada terapeutů také není na problematiku sexuálního násilí nebo traumatu specializovaná. Vybudování centra, které by na jednom místě sdružovalo komplexní služby, od sociální práce, přes lékařskou, terapeutickou či právní pomoc a krizová lůžka, považujeme za důležitý krok ke zlepšení kvality života lidí, kteří takové násilí zažili. Vážíme si podpory Městské části Praha 2, která svým krokem deklaruje snahu o zlepšení situace obětí sexuálního a domácího násilí,“ dodala ředitelka obecně prospěšné společnosti proFem Jitka Poláková.

Bližší informace o činnosti a službách proFem ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu