Černochová (ODS): Nějak se nám to celkově nedaří

16.03.2018 16:03

Komentář na facebookovém profilu k výši výdajů na obranu

Černochová (ODS): Nějak se nám to celkově nedaří
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Včera byla zveřejněna výroční zpráva Generálního tajemníka NATO za rok 2017. Oproti loňskému roku si Česká republika v ukazatelích o něco polepšila, ale je to stále - po čtyřech letech nadvlády ANO na ministerstvu obrany - velká bída.

Co se týče výdajů na obranu k HDP je ČR pátá od konce s výdaji lehce přes 1 % (za námi je Slovinsko, Španělsko, Belgie a Lucembursko; v roce 2016 byla ČR čtvrtá od konce). V případě výdajů na výzbroj a výstroj jsme 22 z 28 členských zemí (v roce 2016 jsme byli 25 z 27). Úpadek v ukazatelích vynikne například ve srovnání s rokem 2009, kdy ČR vydávala na obranu kolem 1,5 % HDP a na výzbroj a výstroj přes 20 % tehdejšího rozpočtu.

Ukazuje se ovšem ještě jeden varovný signál. I přes snahu navyšovat obranné rozpočty evropských spojenců a Kanady se nesnížila propast ve financování obrany mezi USA a zbytkem aliance. Zatímco v roce 2016 činil podíl výdajů Spojených států na obranu na celkovém podílu výdajů všech členských zemí 68,2 %, v roce 2017 to bylo už 71,7 %. Nějak se nám to celkově nedaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…