Černochová (ODS): Resort obrany bude vracet do státního rozpočtu neutracené 4 miliardy korun

21.01.2017 17:21

Prohlášení k výrokům Andreje Babiše ve věci obranných investic

Černochová (ODS): Resort obrany bude vracet do státního rozpočtu neutracené 4 miliardy korun
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, jehož stranický kolega je současně ministrem obrany, se v souvislosti s inaugurací nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nechal slyšet, že Česká republika musí posílit své obranné výdaje a urychleně realizovat strategické modernizační projekty. Zároveň dodal, že se jeho ministrovi obrany M. Stropnickému nedaří utrácet přidělené prostředky a potvrdil informaci, že také za loňský rok bude resort obrany vracet do státního rozpočtu neutracené 4 miliardy Kč. Musím potvrdit, že to je smutná realita.

Slova Andreje Babiše po třech letech jeho vlády o "totální paralýze" strategických obranných akvizic jsou vskutku tragikomická až tristní. Místopředseda vlády se vymlouvá na špatný zákon o veřejných zakázkách, nicméně je to tato vláda a jeho vlastní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kdo si tento zákon vzal za svou vlajkovou loď. A ani nová verze zákona o veřejných zakázkách účinná od října loňského roku nepřinesla žádnou zásadnější změnu, která by obranné akvizice usnadnila, ačkoliv jsme na to jako opozice opakovaně upozorňovali.

Ministr Babiš a jeho kolegové Stropnický a Šlechtová měli za uplynulé tři roky mnoho příležitostí k tomu, aby s obranyschopností naší země něco udělali. Za tuto dobu však nedošlo k žádné zásadní strategické obranné akvizici a žádná taková nebyla ani dostatečně připravena. Fascinuje mě, že je předseda hnutí ANO schopen tvářit se, jako by u toho nebyl a jako by se ho to netýkalo. Jsou to právě on a jeho kolegové, kteří opakovaně odmítli návrhy na navýšení obranného rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Jsou to oni, kdo nesou zásadní podíl na vnitřním deficitu naší obrany.

Mgr. Jana Černochová
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
starostka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu