Červinka (ODS): Jak škodí strach z rozhodnutí...

10.07.2014 15:27

Tak máme opět uzavřenou Revoluční ulici. Odpůrci otevření jsou spokojeni a odpůrci uzavření bijí na poplach, dohromady ale ani jedna z těchto dvou skupin vlastně netuší kdo vyhrál. A nejspíš to ještě pár měsíců ani vědět nebudou, důvodem je to, že ve vzduchu tak nějak visí strach rozhodnout.

Červinka (ODS): Jak škodí strach z rozhodnutí...
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Uzavření Revoluční ulice bylo součástí koncepce rekonstrukce Soukenného náměstí, která měla nějakou původní myšlenku a ta nebyla naplněna. Bez ohledu na to, zda je Revoluční otevřená či uzavřená, lze rozumět argumentům obou antagonistických skupin. V každém případě je to ale město, především pak rada města, která by o variantě zpřístupnění měla rozhodnout. Bohužel se ale rozhodnutí, ať už pro jednu či druhou variantu, rodí tak nějak pod tlakem a to na všechny zúčastněné skupiny. Před více než dvěma měsíci bylo rozhodnuto, že se tato spojnice v dolním centru otevře na dva měsíce, na zkoušku a že se prý uvidí, co to udělá. No, nevím, co jsme viděli, ale v každém případě vidíme, co udělalo její opětovné uzavření. Všichni zúčastnění, ať už stáli na kterékoli straně pomyslné barikády, očekávali, že například v polovině té dvouměsíční lhůty někdo přijde s nějakým vyhodnocením a na základě srozumitelné koncepce jak řešit spodní centrum města ve všech souvislostech (oživení centra, zklidnění dopravy, bezpečnost...) bude představeno konečné řešení a všichni budou vědět na čem jsou.

To se ale bohužel nestalo. Bez dalšího vysvětlení, bez jakéhokoli vyhodnocení, jen tak ze dne na den byla Revoluční opět uzavřena a s největší pravděpodobností jsou před námi další dva měsíce, kdy se nebude dít nic a teprve v září by měla Rada města rozhodnout. Osobně nevím, k čemu budou ty dva měsíce dobré. Obzvlášť, pokud bude i nadále pokračovat stav jakéhosi rozhodování nerozhodování, které je více či méně ovlivněno pouze tím, kdo v daný okamžik křičí nejvíce. Pokud budou tyto dva měsíce využity k tomu, aby někdo zpracoval skutečnou koncepci dopravy ve spodním centru města, dojde k vyhodnocení všech aspektů a bude stanoveno, které zájmy se upřednostní, fajn. Ale obávám se, že to nenastane, obzvlášť stane-li se toto téma předmětem předvolebních půtek. S ohledem na to si myslím, že Revoluční mohla zůstat ještě několik měsíců otevřená a rozhodnutí mělo být ponecháno na novu politickou reprezentaci, nebo se neměla otevírat vůbec. Ať tak či tak, mělo by se jednat o koncepční rozhodnutí a trvalé, za kterým by si rozhodující měli stát. Není nic horšího, než když se ti, kterých se to týká, lidé, kteří v dané lokalitě bydlí, pracují či podnikají, stanou rukojmími nerozhodnosti, nekoncepčnosti a bezradnosti.

Není nic horšího, než nestabilní prostředí, které se mění ze dne na den, z měsíce na měsíc. Je jasné, že nikdy nebudou spokojeni úplně všichni, ale nějak se rozhodnout musí, zároveň bychom však měli vědět, proč bylo rozhodnuto právě tak a jaké argumenty k rozhodnutí vedly. Zatím mám bohužel pocit, že bude-li vůbec v září nějak rozhodnuto, tak to nebude o argumentech, ale o počtu novinových článků pro jednu či druhou variantu. Přitom vlastně stačí jen poctivě dát  na váhy argumenty především podnikatelů a majitelů domů v dotčené lokalitě, kteří volají po otevření s ohledem na dostupnost jejich obchodů jak z hlediska zásobování, tak z hlediska jejich zákazníků. Oproti tomu dát na váhy argumenty některých rezidentů, cyklistů a  lidí, kteří volají po zklidnění, pěších zónách apod. A následně se rozhodnout a říci proč bylo právě tak rozhodnuto.  Já osobně se jednoznačně přikláním na stranu podnikatelů a majitelů domů. Říká-li drtivá většina z nich, že jim dočasné otevření Revoluční pomohlo, já jim věřím a je to pro mě dostatečným důvodem proto abych se rozhodl v jejich prospěch.

Oni jsou Ti, kteří vytvářejí život v centru a je-li pro ně otevření této ulice tak důležité a nestojí-li proti žádný zásadní argument (takový jsem zatím neslyšel), tak říkám nechat Revoluční otevřenou a pokud možno co nejdříve. Ne až v září, zítra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…