Chabr (TOP 09): Bývalá vozovna Orionka je rodinné stříbro městského vlastnictví

22.06.2020 17:08

Radní hl. m. Prahy souhlasili s plánem dalšího rozvoje areálu Vozovny Orionka. Na místě by mohl vzniknout prostor pro uměleckou a gastronomickou scénu pod širým nebem, případně zařízení pro sociální služby.

Chabr (TOP 09): Bývalá vozovna Orionka je rodinné stříbro městského vlastnictví
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Ve spolupráci magistrátu a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy vznikne studie využitelnosti objektu, jejíž součástí bude také participace občanů. Do konce roku by pak mělo být jasné, jakým způsobem hlavní město prostor upraví. Areál Orionka (bývalá vozovna Královské Vinohrady) v Praze 10 je v posledních letech téměř nevyužitý, hlavní město proto plánuje celý objekt změnit a za účasti veřejnosti rozhodnout, co by na místě mohlo vzniknout.

Podle dřívější analýzy infrastrukturálních potřeb je prostor v této lokalitě vhodné využít zejména pro zřízení kulturního či komunitního zařízení, zahrnujícího program pro děti. Dalším možným využitím je také vybudování zařízení pro sociální služby. Hlavní město Praha rovněž počítá se zastoupením funkce, která bude připomínat bývalé využití objektu jako vozovny tramvají a trolejbusů. „Jsem moc ráda, že se nám podařilo domluvit s dopravním podnikem a na mapě Prahy tak bude moci vzniknout nový kulturní prostor. Díky expertíze Institutu plánování a rozvoje Prahy víme třeba to, že v okolí chybí prostor pro komunitní aktivity s dětmi, takže ve výběrovém řízení na provozovatele budeme pamatovat i na to. Vyhlásit ho chceme na podzim,“ uvedla Hana Třeštíková, pražská radní pro kulturu.

Studii na využití objektů vytvoří Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Následně bude ve spolupráci s okolními městskými částmi a veřejností vyhlášen záměr na využití objektů a otevřené výběrové řízení na provozovatele. „Praha má ve svých dopravních stavbách i mimořádné kulturní dědictví. Jsem rád, že se nám touto cestou podaří pro budovy, které již dosloužily svému původnímu účelu, nalézt smysluplné nové využití,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

V následujících měsících město plánuje objekt odkoupit od Dopravního podniku hl. m. Prahy. Do konce roku by pak mělo být jasné, jakým způsobem se Vozovna Orionka promění a jaké služby pro veřejnost zde vzniknou. „Jsem nesmírně rád, že se nám daří změna v uvažování v rámci fungování městského majetku, tedy před tím, než městské společnosti svůj zbytný majetek dávají k jinému využití, například k prodeji, koná se nejprve diskuze s akcionářem - tedy městem - o jeho možném využití pro potřeby metropole. Zdá se to jako samozřejmost, ale v minulosti tomu tak nebylo a město takto mnohdy přišlo o strategické pozemky. Co se týká Orionky, jedná se z pohledu umístění o jakési rodinné stříbro městského vlastnictví a jsem rád, že bývalá vozovna najde i své další využití. Předpokladem je vznik několika funkcí tak, aby v objektu byla nejen služba veřejnosti, ale i činnosti, které dají projektu i ekonomické ratio,“ doplnil radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…