Chabr (TOP 09): Části graffiti Jiskra z Výstaviště se vydražily za 353 000 korun

16.12.2020 18:06

Veřejná online aukce deseti vybraných panelů z velkoformátového graffiti s názvem Jiskra, které autoři Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek vytvořili na pražském Výstavišti, vynesla 353 000 Kč.

Chabr (TOP 09): Části graffiti Jiskra z Výstaviště se vydražily za 353 000 korun
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Peníze podpoří klienty nadačního fondu Pink Bubble a Klubu svobodných matek.

Dražilo se deset panelů, které byly součástí jednoho velkého díla vytvořeného na stěně Křižíkova pavilonu na Výstavišti Praha. Vyvolávací cena jednotlivých panelů byla 10 000 Kč u osmi panelů na sololitu a 50 000 Kč u dvou panelů z dvojitého skla. Vydražené panely budou brzy to jediné, co z celkového graffiti zůstane. Na začátek příštího roku je plánována rekonstrukce Křižíkových pavilonů, během níž zbytek muralu zmizí.

„Rád bych poděkoval všem, kteří se na této akci podíleli, jak po stránce výtvarné, tak po stránce logistické. Investice hlavního města se vrátila v podobě podpory neziskových organizaci, které umožní znevýhodněným rodinám vážnou nemocí dítěte či matkám samoživitelkám překonat toto nelehké období,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr.

Vydražené prostředky poputují nadačnímu fondu Pink Bubble podporujícímu onkologicky nemocné náctileté a mladé dospělé a Klubu svobodných matek pomáhajícímu matkám a otcům, kteří jsou na děti sami. Obě organizace plánují peníze využít zejména k podpoře klientů zasažených aktuální pandemickou situací.

„Jsem velmi rád, že se aukce vydařila a získali jsme výrazně více prostředků, než kolik byla vyvolávací cena jednotlivých děl. Děkujeme všem dražitelům za to, že podpořili dobrou věc. Jako bonus získali jedinečná díla s vysokou uměleckou hodnotou a se silným příběhem,“ řekl Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Unikátní graffiti o velikosti 450 m2 vzniklo ve spolupráci autorů, Výstaviště Praha a za podpory Magistrátu hlavního města Prahy na jedné ze stěn Křižíkova pavilonu během několik málo dní. Panely se už připravují na cestu k novým majitelům, zatímco zbytek muralu bude na Výstavišti k vidění až do plánované rekonstrukce pavilonu.

Více informací ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.