Chabr (TOP 09): Potřeba dodatečného financování je vyvolána výjimečnou situací na trhu

20.04.2022 10:57 | Tisková zpráva

Rada hlavního města Prahy jako jediný akcionář společnosti Pražská plynárenská Holding a.s., která vlastní 100 procent akcií společnosti Pražská plynárenská, a.s., schválila na pondělním zasedání vystavení patronátního prohlášení pro banky financující společnost Pražská plynárenská.

Chabr (TOP 09): Potřeba dodatečného financování je vyvolána výjimečnou situací na trhu
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

V rámci zajištění dodatečného financování společnosti pak pražští radní odsouhlasili také předložení smlouvy o úvěru a dohody o jeho podřízenosti na příštím zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Aktuální kroky hlavního města vycházejí zejména z povinnosti výrazně navýšit zásoby zemního plynu v podzemních zásobnících pro příští zimní sezonu 2022/2023. To pro Pražskou plynárenskou představuje výrazně větší nároky v oblasti financování, a to v řádu miliard korun.

„Rád bych zdůraznil, že Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost. Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií, nejen Pražská plynárenská,“ uvedl radní pro majetek Jan Chabr.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

„Je třeba připomenout, že Pražská plynárenská je zároveň i tzv. dodavatelem poslední instance, tedy tím, kdo se postará o odběratele zemního plynu v Praze v případě pádu jejich dodavatele. I z tohoto pohledu je tedy zásadní, aby akciová společnost zvládla čelit tlakům, které dnešní složitá doba přináší,“ řekl náměstek Pavel Vyhnánek zodpovědný za oblast financí a rozpočtu.

Pražská plynárenská patří tradičně mezi nejvýznamnější tuzemské dodavatele energií, kterými spolehlivě zásobuje bezmála 465 tisíc odběrných míst po celé České republice. Svou konkurenceschopnost staví na zázemí stabilní společnosti ve vlastnictví hlavního města Prahy. Dnes je moderní a prosperující energetickou společností, která je schopna pružně a rychle reagovat na měnící se požadavky zákazníků, výzvy nové energetiky a uskutečňující se globální změny energetického sektoru.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.