Chalánková (TOP 09): Intervenční opatření oslabující korunu je plně v kompetenci ČNB

18.11.2013 20:54

Komentář poslankyně Jitky Chalánkové k aktuální situaci.

Chalánková (TOP 09): Intervenční opatření oslabující korunu je plně v kompetenci ČNB
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Je jasné, že takové opatření by nebylo možné, pokud bychom už měli euro. Jako například Slovensko. Na Slovensku dokázali přijmout poměrně razantní reformní kroky, které přijetí eura umožnily.

V České republice minulá vláda s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09 uskutečnila řadu reformních kroků správným směrem. Koneckonců Národní program reforem byl pravidelně hodnocen Evropskou komisí a doporučovány další navazující kroky. Vzhledem k tomu, že se jedná o otázku také politickou, je zapotřebí získat pro reformy také souhlas obyvatelstva. A to je v České republice mnohdy odmítáno. Naštěstí o přijetí eura jsme se již vyjádřili v celonárodním referendu o přijetí do Evropské unie.

Možná je dobré vědět, jak obrovský vliv mohou mít spekulanti na finančních trzích na národní měny. Česká koruna má v takovém případě výdrž asi dvě hodiny. Pokud jde o tolik proklamovanou suverenitu v případě společného bankovního dohledu - jde jen o oznamovací povinnost bank směrem k České národní bance. Žádné další české banky nemáme.

V Evropské unii jsme všichni na jedné lodi. TOP 09 jako pravicová proevropská strana doporučila ve volebním programu stanovit termín pro přijetí eura již v tomto volebním období. Termín odhadujeme na období mezi roky 2018 až 2020.

Zároveň prosazujeme podepsání tzv. Fiscal Compactu - jde o opatření směřující ke snižování zadlužení zemí EU. Jde o jasný signál, že jsme součástí týmu. A že nechceme jen brát peníze od evropských daňových poplatníků - mimochodem v minulém období nejvíce na jednoho obyvatele České republiky. Ale že jsme připraveni též u jednoho stolu pomáhat hledat řešení pro celou Evropu.

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.