Chalánková (TOP 09): Pokud selže diplomacie, požádám sněmovnu o žalobu na Norsko

21.01.2015 16:40

Ještě dnes požádám paní velvyslankyni Norska o osobní setkání a také o informaci, jaké skutečnosti měla podle norské strany Eva Michaláková českým úřadům zatajit.

Chalánková (TOP 09): Pokud selže diplomacie, požádám sněmovnu o žalobu na Norsko
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

 Současně ji požádám o informaci, proč děti Michalákovy žijí již čtvrtým rokem odděleně u dvou pěstounských rodin a z jakého důvodu jsou jejich kontakty s vlastní matkou postupně utlumovány.

Stejný dotaz měla na základě usnesení Poslanecké sněmovny z 9. prosince 2014 položit norské straně i česká vláda. Od premiéra Bohuslava Sobotky proto očekávám, že Poslaneckou sněmovnu nejpozději do 15. února informuje, jak norská strana na vznesené otázky reagovala. Dotaz na důvody setrvání dětí v pěstounské péči je zcela legitimní, nelze jej považovat za zásah do nezávislosti norských soudů a norské úřady musí být schopny dát na tyto otázky odpověď bez ohledu na to, že paní Michaláková zahájila v Norsku nové řízení.

Vzhledem ke spekulacím o důvodech odebrání dětí připomínám, že veškerá obvinění, včetně podezření ze sexuálního zneužívání, vznesená Barnevernem proti Evě Michalákové byla odložena. Anebo v nich nebyla dokonce ani podána trestní oznámení. Policejní a lékařské zprávy mluví jednoznačně ve prospěch matky.

Jako osobní účastník včerejší schůzky s úředníky Barnevernu jsem upřímně zděšena. Barnevern výrazně přitvrdil podmínky styku matky s dětmi a neumožnil navýšení počtu jejích schůzek s dětmi v tomto roce, přestože v rozporu se svým dřívějším rozhodnutím neumožnil dvě schůzky v roce loňském. Výslovně matce pohrozil adopcí dětí v případě, že nevydá cestovní pasy obou chlapců. Potvrzuji, že na opakované výzvy právních zástupců rodiny úředníci nevysvětlili, z jakých důvodů musí děti i nadále vyrůstat v pěstounské péči, navíc odděleně ve dvou norských rodinách.

Postup Barnevernu podle mého názoru porušuje všechny mezinárodní normy ochrany práv dětí.

Norové zcela očividně postupnými a cílenými kroky vytěsňují matku ze života obou chlapců. Usilují o to, aby mohli být natrvalo adoptováni norskými rodinami. Jak jinak si vysvětlit postupné zkracování intervalu schůzek a zpřísňování pravidel jejich průběhu? Takový postup je nepřijatelný i v lidské rovině. Je krutý a bezcitný. V případě, že kroky české diplomacie a české vlády selžou, jsem připravena opětovně požádat sněmovnu o zvážení mezistátní žaloby na Norsko podle čl. 33 Evropské úmluvy o lidských právech.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …