Chalupa (ANO): Budu navrhovat úplné zveřejnění zprávy pana plk. Šlachty

17.08.2016 15:18

v očích veřejnosti je již nyní, dopředu, znevěrohodňována i konečná zpráva Vyšetřovací komise, ať už bude jakákoliv. Důvodně se domnívám, že tyto aktivity, včetně „úniků“ z vyšetřování, jsou z právě z těchto uvedených důvodů prováděny zcela cíleně.

Chalupa (ANO): Budu navrhovat úplné zveřejnění zprávy pana plk. Šlachty
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Po událostech posledních dní, kdy se v tisku objevila řada více či méně přesných či domnělých informací z dokumentace, kterou Vyšetřovací komisi PSP ČR k reorganizaci Police ČR, jako svou zprávu, předal plk. Šlachta a po zvážení všech dalších aspektů, které tuto situaci spoludotvářejí, a v souvislosti s tím, že jsem byl nepřímo osočen některými „kolegy“ z uvolňování informací (kdo jiný než poslanec Hnutí ANO2011) o kterých komise rozhodla, že budou neveřejné, jsem rozhodnut přednést na zítřejším jednání Vyšetřovací komise, zcela legitimně a transparentně, NÁVRH k okamžitému zveřejnění „zprávy pana plk. Šlachty“ v jeho plném znění s výjimkou těch pasáží, které sám autor označí jako neveřejné (tajné).

Důvodů, které mne k tomu vedou, je několik. Chci tak učinit s ohledem na důsledky masivního zveřejňování ať už relevantních či nerelevantních informací údajně uniklých z průběhu vyšetřování, prováděného Vyšetřovací komisí. Jediným důsledkem tohoto trendu je na jedné straně rostoucí množství různých fabulací, veřejnosti jsou předkládány rozličné vykonstruované konspirační teorie a úvahy, jsou vyslovována nedokazatelná podezření, že ten či onen člen vyšetřovací komise vynáší informace, to na straně druhé.

Místo tolik potřebného uklidnění veřejnosti a posilování důvěry občanů v práci politiků v této době zhoršení bezpečnostního prostředí, dochází naopak k velmi nešťastnému zvýšení matení a rozladění veřejnosti, k dalšímu jitření veřejného mínění. Především je tím trvale dehonestována práce Vyšetřovací komise a v očích veřejnosti je již nyní, dopředu, znevěrohodňována i konečná zpráva Vyšetřovací komise, ať už bude jakákoliv. Důvodně se domnívám, že tyto aktivity, včetně „úniků“ z vyšetřování, jsou z právě z těchto uvedených důvodů prováděny zcela cíleně.

Plným zveřejněním dokumentu se eliminuje „tvořivost“ médií

Plným zveřejněním dokumentu plk. Šlachty se dle mého názoru zcela eliminuje pochopitelný tlak a zejména „tvořivost“ médií a především se utne velmi škodlivé, kontraproduktivní vytváření různých dohadů a teorií. Za podstatné považuji i to, že daňový poplatník, tedy nejen poslanec, člen Vyšetřovací komise, má legitimní právo se seznámit s názorem, vědět jakým způsobem hodnotí práci Policie ČR její jeden z nejvýše postavených funkcionářů, důstojníků (byť i bývalých). Nechť si každý občan, který na práci Policie ČR přispívá svými daněmi, udělá svůj názor sám a Vyšetřovací komise ať se dál věnuje tomu, co jí bylo usnesením PSP ČR zadáno. – zjistit zda reorganizace byla či nebyla provedena účelově. Akt „zveřejnění“ zprávy pan Šlachty na to nemá sebemenší vliv. Chápu to i jako zásadní výraz politického respektu a pokory k občanům země.

Takto jsem k řešení vzniklého problému přistoupil již při mé první výzvě k poslanecké sněmovně ke svolání mimořádného jednání Výboru pro bezpečnost, se kterým jsem neuspěl. Stále nevidím jediný důvod proč cokoliv, vyjma informací souvisejících s neuzavřenými případy („živými kauzami“) tajit. Aktuální postoj Vyšetřovací komise, která pravděpodobně utajuje něco, o čem si možná již dávno cvrlikají holubi na střeše, považuji za daného stavu za neodůvodněný .... a vlastně i směšný.

Se zveřejněním „zprávy pana Šlachty“ nemám obavy ani z toho důvodu, že bych se jako člen a poslanec Hnutí ANO2011 obával takto zveřejněných informací, naopak věřím, že veřejnost má právo věci posoudit a eventuálně i vyvodit odpovídající občanský postoj k jednání stávající politické reprezentace, politiků, vysokých úředníků "padni komu padni. Chápu to i jako zásadní výraz politického respektu a pokory k občanům naší země, postavení člena Vyšetřovací komise není žádný exkluzivní glejt na rozum…

A pokud se někdo vyjadřuje v náznacích v tom smyslu, že někdo jedná „srabsky“, „zbaběle“, pak je potřeba říst kdo. Jsem přesvědčen, že tento můj návrh takovým není. Naopak jím je obojetné, amorfní jednání bez schopnosti a ochoty se k věci postavit čelem a jednoznačně.

Pro úplnost – do této chvíle, do 12:30 17.8.2016 jsem se se „zprávou pana plk. Šlachty“ a podklady od pana J. Komárka ještě neseznámil. Učiním tak až dnes odpoledne.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.