Chalupa (ANO): Na co jsou poslanecké interpelace?

30.06.2016 22:39

Teoreticky by se řeklo, že na to, aby se poslanec dozvěděl odpovědi na to, na co se ptá - je to celkem logický předpoklad, že? Praxe je taková, že se buď nedozví nic, nebo jen to o čem chce interpelovaný, bez ohledu na dotaz, mluvit a mluvit a ....

Chalupa (ANO): Na co jsou poslanecké interpelace?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Interpelace „Evropská integrace“.

Vážený pane premiére, proč se nyní v českých médiích vyjadřujete s patrným zadostiučiněním v tom smyslu, že Brexit bude mít paradoxně vliv na obnovení hlubší evropské integrace. Vy zcela vážně, v  situaci, kdy Evropa, a nikoliv poprvé, selhává takříkajíc na všech „frontách", uvažujete o obnovení hlubší integrace?

Jinými slovy-Vy souhlasíte s dalším prohlubováním evropské integrace a odevzdáváním dalších našich současných pravomocí do struktur Evropské unie, které evidentně prokazují svou nekompetentnost?

Všichni rozumní politici evropských národů volají po zásadní reformě Evropské unie a jejího fungování a Vy, v kontrastu s tímto navýsost oprávněným požadavkem české i evropské občanské veřejnosti souhlasně hovoříte do médií o tom, že bude mít pozitivní vliv na obnovení procesu evropské integrace? Vy se skutečně neobáváte dalšího posilování odstředivých tendencí a další eroze EU, neobáváte se dalšího vzrůstu popularity extrémních politických subjektů jak na národní, tak i na celoevropské úrovni?

Reakce na „Brexit“ v podobě jen a pouze dalšího tlaku na prohlubování integrace–viz. vyjádření pana J. C. Junckera a jeho „utahování šroubů“-bez provedení důkladné analýzy příčin stavu do jakého se EU dostala, bez nápravy evidentních chyb konkrétních osob ve vedení EU, v orgánech EP, bez příslušné sebereflexe „evropských elit“ je to absolutní a velmi nebezpečné nepochopení aktuální situace.

Většina obyvatel České republiky a členských státu EU o tento způsob řešení nestojí. Kdo by se také chtěl více integrovat do neakceschopného celku, který politicky arogantně a pokud jde např. o obranu a bezpečnost evropského teritoria zcela neefektivně řídí v podstatě jen dvě země podle svých vlastních zájmů.

Pane premiére, jakou osobní, konkrétní aktivitu jste Vy sám, jako předseda vlády ČR a člen Evropské rady vyvinul k nápravě dlouhodobě se vršících problémů EU (mimo jiné i Řecké krize, Ukrajinské krize, imigrační krize, Brexitu). Ptám se na to i v souvislosti s tím, že jsem Vás osobně několikrát vyzýval, prostřednictvím Výboru pro Evropské záležitosti, k tomu, aby, jste na půdě Evropského parlamentu, Evropské rady inicioval diskusi o vyvození osobní odpovědnosti některých předních politiků EU, abyste poukázal na neschopnost a neoprávněné politické pravomoci předsedy Evropské Komise, nekompetentnost části osazenstva Evropské komise a úředníků EP a vyvození adresné personální a materiální odpovědnosti za roky nečinnosti a nezvládnutí již výše zmíněných krizí, za naprosto nedostatečnou ochranu Shengenského prostoru, za vytvoření ideálních podmínek pro vydírací potenciál Turecka, za procesy, které v tuto chvíli a jen prozatím vyvrcholili tzv. „Brexitem“, za miliardy EUR doslova hozených do kanálu.

Volat nyní, když je po bitvě, „král je nahý“ to s prominutím umí každý. V tomto mne, upřímně řečeno, nepřekvapil ani pan ministr Zaorálek.

Statečné a jedině politicky odpovědné je včas nazývat věci pravými jmény a včas, ze své pozice, bojovat za nápravu chyb. Pokud tak nebudeme – nebudete i Vy činit, věřte, že situace v EU bude jen horší, nikoliv lepší…a nemusí to dopadnout jen prohranými bitvami, ale definitivním prohráním války o naši samotnou existenci.

Pane premiére děkuji Vám za Vaši reakci…

Reakci a relevantnost odpovědi našeho pana premiéra na položené otázky nechť posoudí občan sám (záznam TV) a především prosím porovnejte vystupování pana premiéra v České republice a pro srovnání na půdě Evropského parlamentu, v Evropské radě a dalších orgánech Evropského parlamentu.

Pro úplnost:

Poslanec PSP ČR má na přednesení interpelace 120 vteřin, premiér a ministr má na odpověď 5 minut.

Na doplňující otázku má poslanec 60 vteřin, premiér a poslanec 2 minuty.

Pokud premiér nebo ministr není přítomen, má poslanec jen 120 vteřin a na jeho interpelaci odpovídá interpelovaný písemně...

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.