Chládek: Priority Rusnokovy vlády pro oblast školství jsou zklamáním

05.08.2013 17:48

Sociální demokracie považuje cíle vlády J.Rusnoka v oblasti školství za nedostatečné. Podivný je už samotný fakt, že se premiér Rusnok při představování cílů své vlády na tiskové konferenci o oblasti vzdělávání vůbec nezmínil.

Chládek: Priority Rusnokovy vlády pro oblast školství jsou zklamáním
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Oblast školství, která byla více než tři roky permanentně devastována Nečasovou vládou, potřebuje zcela zásadní změnu řízení a rozvoje, je nutné napravit chyby, kterých se pravicový kabinet dopustil.   

ČSSD je přesvědčena, že jakákoli nová vláda musí občanům, studentům, pedagogům i odborné veřejnosti garantovat, že se školská politika, vzdělávání a konkurenceschopnost vrátí mezi absolutní priority státu a že budou systémově a dlouhodobě rozvíjeny.

Programové prohlášení Rusnokovy vlády se sice zaštiťuje zvýšením konkurenceschopnosti ČR, ale faktické nástroje, kroky a opatření pro oblast vzdělávání v něm zcela schází.

Sociální demokracie považuje za klíčové, aby Rusnokova i jakákoli jiná vláda, které bude řídit ČR, pokračovala v oblasti školství v těchto šesti klíčových oblastech:

1) Novela vysokoškolského zákona – chceme zachránit dosavadní práce, které byly na novele provedeny. Nabízíme jednání rektorům vysokých škol nad připomínkami a návrhy ČSSD tak, abychom mohli společně dosáhnout shody a tento důležitý zákon se mohl dostat do finální legislativní podoby.

2) Změna financování regionálního školství – jsme pro změnu financování tak, aby byla spravedlivá a neodvozovala se jen podle počtu studentů.

3) Státní maturita – vyhodnotit dosavadní zkušenosti a stabilizovat státní maturitu do konečné podoby.  

4) Kariérní řád – není přijatelné, aby s pádem pravicové vlády spadl pod stůl i kariérní řád, je nutné jej dokončit tak, aby plnil co nejdříve svou roli.

5) Učňovské školství – je nutné dále pracovat na systémové podpoře a rozvoji učňovského školství.

6) Zvýšení kapacit v předškolních zařízeních – ČSSD představila čtyři návrhy, jak vyřešit nedostatek míst v mateřských školách.

ČSSD považuje za nepřijatelné, aby ministr školství Štys pokračoval v politice Nečasovy vlády a oblast školství byla dál smutnou vládní popelkou. Apeluji na pana Štyse, aby své priority zásadně přehodnotil a zajistil pro školství  prosazení skutečně pozitivních změn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…