Chlupáč (ODS): Nová zahrada zlepšila prostředí v azylu pro maminky s dětmi

05.06.2022 17:46

Příjemnější místo pro trávení volného času mají nově klienti Domova pro matky s dětmi, který v Liškově ulici provozuje litoměřické středisko organizace Diakonie.

Chlupáč (ODS): Nová zahrada zlepšila prostředí v azylu pro maminky s dětmi
Foto: ODS
Popisek: Ladislav Chlupáč (ODS)

Nově zrevitalizovaná zahrada maminkám a jejich dětem nabízí místa pro posezení, herní prvky pro děti i květinové záhony a nové stromy. 

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Na čtvrtečním slavnostním otevření nechyběli sponzoři, díky kterým mohla Diakonie zahradu renovovat, a také zástupci města Litoměřice, jež neziskovou organizaci podporuje pravidelně.

„Matky s dětmi naši pomoc potřebují. Jsme velice rádi, že zde funguje takové zařízení. Naše město už řadu let s neziskovými organizacemi spolupracuje a Diakonie je jednou z nich. Bez práce neziskovek by město samo nikdo nezvládlo pokrýt tak širokou síť služeb a pomoci, jaká se tu nabízí,“ připomněl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Práce na revitalizaci zahrady si Domov pro matky s dětmi mohl dovolit také díky darům litoměřického Deutschklubu, jehož členové mezi sebou vybírají pravidelné příspěvky a vždy za jedno pololetí je věnují na konkrétní účel a rovněž díky příspěvku ze sbírky Krabice online.

Domov pro matky s dětmi poskytuje azylové ubytování ženám s nezaopatřenými dětmi, případně těhotným, které se ocitly bez střechy nad hlavou. Doba přechodného bydlení spojeného s podpůrným sociálním programem zpravidla nepřevyšuje jeden rok. Snahou je, aby žena aktivně spolupracovala se sociálními pracovnicemi a dokázala svou nepříznivou situaci vyřešit a postavit se na vlastní nohy.

Službu od letošního jara vede Jana Zalabáková, jež tam přesídlila z jiného zařízení Diakonie. Předtím působila také jako učitelka v praktické škole v Dětském domově v Dlažkovicích.

„V našem zařízení je k dispozici osm bytů. Každá maminka tu může mít jedno až tři děti. V současné době tu bydlí sedm maminek, ta osmá se ale v nejbližších dnech nastěhuje. Pořadník máme neustále plný,“ uvedla vedoucí Zalabáková.

Kromě Diakonie podporuje město také ostatní neziskové organizace, které poskytují veřejné, dobročinné či sociální služby. Rozsáhlá síť je koordinována prostřednictvím Komunitního plánování. Pro oblast sociálních služeb letos město v dotačním programu počítá s částkou 5,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.