Chovanec (ČSSD): Je potřeba objasnit bílá místa

12.12.2014 16:35

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 12. 2014.

Chovanec (ČSSD): Je potřeba objasnit bílá místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve mi dovolte, abych já za sebe i náš klub řekl, že vítáme tuto schůzi, abychom mohli objasnit některá bílá místa. Na druhou stranu chci říci, že vyšetřování, které se vede, a vede ho opravdu ÚOOZ, tedy specialisté na organizovaný zločin, je ve fázi vyhrazené, tzn., není možné o tomto vyšetřování podávat podrobnější informace, pokud vyšetřování nechceme mařit, a to určitě mařit nechceme.

Dlouho se tady mluví a spekuluje o tom, jak je areál vlastně velký. Ten areál má na délku 10 km. Je to obrovský areál, v kterém je 50 objektů. V 27 těchto objektech, a většina z nich má rozsah 500 - 1000 m 2 , tak v 27 byla uložena munice.

Já jsem se tady dlouho zabýval tím, četl jsem, že tam byly různé hony a byly tam nějaké závody, automobilové závody a další, tak jsem se tázal Policie ČR, protože ti, kteří o tom mluví, já nemám důvod o tom pochybovat, že to tam bylo. Byl jsem tam minimálně dvakrát za poslední dobu a viděl jsem některé fotografie, alespoň z těch závodů, tak jsem se tázal Policie ČR, kolik tam v minulosti bylo podáno podnětů, případně trestních oznámení na to, že se tam tyto věci děly. Protože pokud tam byly plné sklady munice a okolo se proháněla auta, tak jsem předpokládal, že někdo podá trestní oznámení, případně podnět.

Podle toho, co mi předala policie, v této věci žádné trestní oznámení ani podnět Policie ČR za posledních pět let nebyl podán. To jsou fakta. Já nemohu spekulovat o tom, co je - není pravda, toto jsou fakta, o kterých mohu hovořit.

I já bych chtěl poděkovat složkám IZS. Především chci poděkovat policii, jejich pyrotechnikům. Byl jsem s nimi ráno v osm hodin, když odcházeli odstraňovat granát ze střechy, a musím říct, že jsou to velcí profesionálové, kteří se mezi sebou dohadovali ne o tom, kdo tam půjde, ale kdo tam nepůjde. Chtěli tam jít všichni.

Chci také poděkovat hasičům. Máme tam speciální útvar z Hlučína, ze Zbirohu, a s těmito hasiči se potkáváme po celé České republice, když je nějaký problém. Ať to byly povodně, ať to byly sesuvy půdy na jižní Moravě, ať je to situace, kterou teď zažíváme ve Vrběticích. Předpokládám, že jak pan vicehejtman, tak pan starosta potvrdí, že všichni občané, s kterými jsem se já mohl potkat, vzkazovali velké poděkování jak policii, tak hasičům.

Chci poděkovat i armádě. Armáda se v současné době podílí na výkonu policie, a podílí se tím na základě usnesení Vlády ČR a na základě žádosti policie. Tzn., poděkovaní patří samozřejmě i Armádě ČR.

Po druhém výbuchu, a 24. listopadu byl trestný čin překvalifikován na trestný čin úmyslný, tak po druhém výbuchu následně policejní prezidium rozšířilo vyšetřovací tým pod dozorem krajského státního zástupce a vyšetřování převzalo Policejní prezidium. To umožnilo právě nasazení specializovaných složek, jako je ÚOOZ, a současné vyšetřování vede Krajská expozitura ÚOOZ v Ostravě.

Také bych chtěl uvést některá čísla na pravou míru. V současné době Policie České republiky eviduje zhruba tři tisíce subjektů, nad nimiž provádí kontrolu. 2 122 subjektů má vydáno licenci pro takzvané zbrojní účely nebo zbrojní licence všech skupin. Pouze 21 subjektů v České republice provozuje sklady takto velkého rozsahu. Těchto skladů je 28.

Následně po prvém výbuchu po dohodě s předsedou vlády a po dohodě v rámci vlády jsme nařídili Policii České republiky, aby udělala namátkové kontroly především u těchto velkých provozovatelů těchto skladů. Bylo provedeno 18 kontrol, bylo na to vyčleněno 17 pracovních týmů. A v této zprávě, kterou máte před sebou od dnešního rána, kterou zpracovalo Ministerstvo vnitra, máte nálezy u čtyř těchto subjektů. Nemůžeme konkretizovat u kterých, protože tam bude samozřejmě probíhat správní řízení, které je neveřejné, proto tam jsou pouze naznačena pochybení, která byla zaznamenána, abyste věděli, že to nejsou pochybení zásadního charakteru, která by ohrožovala okolí a bezpečnost obyvatel. Přesto se tyto kontroly provádějí.

Policie České republiky, která spolu s báňským úřadem, který kontroluje trhaviny, především ty průmyslové, a je velkou otázkou a hovořil o tom pan premiér, té vágnosti výkladu českého práva, jestli pokud se ten prach vysype z miny nebo z dělostřeleckého náboje, jestli v ten moment se to stává trhavinou nebo je nadále vojenským materiálem, a to je jeden z důvodů, proč chceme zpřesňovat legislativu, tak i v objektu ve Vrběticích v několika areálech nebo několika objektech báňský úřad měl svůj dozor. Je potřeba, abychom tento dozor synchronizovali, aby jak báňský úřad, tak policie, tak případně armáda, která dozoruje některé speciální výbušniny, aby tam byly určité synergické efekty společné kontroly a společný přístup. Na kontrolách Policie České republiky se podílí samozřejmě i hasičský záchranný sbor.

Licence pro udělování firmám pro vývoz do zahraničí má ve správě Ministerstvo průmyslu a obchodu, které se pro udělení těchto licencí baví s bezpečnostními složkami státu, ať je to policie, ať jsou to naše tajné služby, samozřejmě se dotazuje Ministerstva zahraničí a dotazuje se ještě dalších dotčených složek, které zákon vyjmenovává. Na základě těchto skutečností pak firmy obdrží nebo neobdrží vývozní licenci. Především je tam zásadní stanovisko v rámci našeho zacílení Ministerstva zahraničí, abychom tuto munici nevyváželi do zemí, kde to není v zájmu českého státu.

Ve své podstatě jsem připraven odpovídat na vaše otázky. Mohu se ještě vyjádřit k některým mediálním výrokům. Například výrok, že jsme měli požádat o armádní pyrotechniky. No nemohli. My tu věc velice vážně diskutovali, ale vzhledem k tomu, že se jedná o místo činu, tak se v současné době musí na tomto místě pohybovat pouze policisté, policejní pyrotechnici. Pokud to vyšetřování nechceme zhatit, a to určitě nechceme, tak tam přítomnost vojenských specialistů v současné době není možná. Počítáme po dohodě s panem kolegou Stropnickým, že v momentě, kdy bude vyšetřování dokončeno a tento areál se bude čistit, a bude se čistit několik let, že armádu samozřejmě o pomoc požádáme.

Otázkou ale potom je, aby si vláda stanovila priority, případně navýšila počty pyrotechniků, protože nás ještě čeká dekontaminace Brd a ještě nějakých dalších oblastí v rámci České republiky. Minimálně vím ještě o jednom místě na jižní Moravě, které také potřebuje dekontaminaci. A je otázkou, v jakém rozsahu budeme muset pyrotechnickou službu posílit. To znamená, armádní specialisty nešlo použít. Pokud bychom nechtěli zhatit vyšetřování, tak je prostě a jednoduše použít nešlo.

Další mediální výstupy, které jsem zaznamenal, že evakuace byly zbytečné. Nezlobte se na mě, ono se o tom asi jednodušeji hovoří z bezpečí obýváku, a jinak je to u těch pyrotechniků, kteří jsou na místě. O evakuaci rozhodují pyrotechnici na místě, kteří znají situaci, vyhodnotí rizika - riziko požáru, riziko další, které je spojené s touto věcí. A v obou těchto evakuacích to bylo o tom, že perimetr byl stanoven na 1,2 km. Obě dvě obce byly v tomto perimetru a bylo potřeba evakuaci provést.

Pokud si pyrotechnici na místě nejsou jisti a jedná se o ty lhůty sedm a devět dní, žádají o pomoc a o názor takzvanou pyrotechnickou komisi. V této pyrotechnické komisi jsou specialisté napříč policií, kteří se pyrotechnickou specializací zabývají. (Ministr se odmlčel, několik poslanců ČSSD se totiž smálo.) Nevím, že by na tom bylo něco tak vtipného. Budiž. Kteří se pyrotechnickou specializací zabývají a kteří poradí pyrotechnikům na místě, jak k věci přistupovat. V obou případech, tedy ve stanovení sedmi i devíti dní takzvané bezzásahové doby, zasedala k této věci tato pyrotechnická skupina, tato pyrotechnická komise. Nebyla to libovůle velitele zásahu, ale byl to odborný názor, který tady proběhl.

Mohu se také vyjádřit k některým informacím o tom, že nebyly informace podávány včas a přesně. S těmi informacemi jsem šetřil jako se šafránem, protože jsem nechtěl znejisťovat situaci na místě samém. Informaci, kterou tady podával pan premiér, znovu to opakuji, tu informaci dostal ten den od nás, a v té době zasedal krizový tým a bylo to telemostem z Prahy a ze Zlína, po druhém výbuchu, abychom si upřesnili situaci, kdy až ve čtyři hodiny odpoledne jsme byli schopni po vzletu vojenské helikoptéry potvrdit, že vybouchl druhý sklad. Do té doby Policie České republiky i velitel zásahu - hasičský záchranný sbor - deklarovali, že se jedná o výbuch z místa původního výbuchu, takže se nejedná o další subjekt. To je ta jedna jediná dezinformace, která do mediálního prostoru unikla. Můžu se za ni maximálně omluvit, ale v té době jsme neměli informace o tom, že by to bylo jinak. Teprve v 16.00 hodin odpoledne, když vojenská helikoptéra vzlétla a dron nebyl k dispozici, jsme zjistili, že hoří jiný sklad, který vybuchl. To je jediná dezinformace nebo nepřesná informace, která tady vznikla. Znovu připomínám, tuto informaci premiér dostal od Policie České republiky mým prostřednictvím.

Jinak jsem, dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, připraven odpovídat na vaše otázky, které nejsou zahrnuty v tomto materiálu. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).