Chovanec: Současná vláda chce s kraji spolupracovat, nikoli válčit

05.08.2013 14:57

Asociace krajů podporuje důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

Chovanec: Současná vláda chce s kraji spolupracovat, nikoli válčit
Foto: archiv Milana Chovance
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Předseda Asociace krajů Michal Hašek dnes spolu s místopředsedy Jiřím Zimolou a Milanem Chovancem oznámili výsledek hlasování hejtmanů o podpoře vládě Jiřího Rusnoka. Ze 14 hejtmanů českých a moravských krajů se hlasování zúčastnilo 13 z nich, 12 hlasovalo pro podporu odbornického kabinetu a jeden hlasoval proti. Na základě tohoto jednoznačného výsledku hlasování se předseda Asociace krajů Michal Hašek ještě dnes obrátí na všechny parlamentní frakce a také na nezařazené poslankyně a poslance s apelem hejtmanů na podporu vládě ve středečním hlasování o důvěře.

„Po dlouhých sedmi letech mají kraje v centrální vládě partnera, jehož hlavní prioritou není destrukce a oslabování krajů, ale naopak jejich rozvoj. Vnímám proto hejtmanskou podporu vládě Jiřího Rusnoka jako krok v zájmu krajů České republiky a jejich obyvatel. V uplynulých letech jsme opakovaně vyzývali pravicové vlády ke spolupráci, ale odpovědí nám bylo pouze krácení rozpočtů a permanentní válka mezi centrální vládou a kraji. Současná vláda chce naopak postupovat při správě země společně a vnímá, že problémy krajů jsou i problémy centrální vlády. Velmi rychle jsme nalezli shodu nad čerpáním evropských fondů jako významného prorůstového opatření pro rozvoj národní i regionální ekonomiky a také udržení či dokonce posílení pracovních míst v regionech ,“ vysvětlil předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ze čtrnácti hejtmanů se hlasování účastnilo 13 hejtmanů, pouze hejtman Libereckého kraje Martin Půta nehlasoval. Dvanáct hejtmanů se vyjádřilo pro podporu úřednické vlády, pražský primátor Tomáš Hudeček hlasoval proti.

„Naprostá většina hejtmanů jednoznačně cítí, že současná vláda chce s kraji spolupracovat, nikoli válčit. Proto tak masivní podpora a zájem na pokračování této vlády. Pro kraje je mimořádně osvěžující, když na jednání s vládou jsou naše argumenty vyslechnuty a problémy lidí v krajích nejsou brány na lehkou váhu. Na to jsme u předchozích dvou vlád nebyli zvyklí. Nicméně i přes tuto podporu jsem přesvědčen, že pro dlouhodobou stabilitu České republiky jsou nezbytné předčasné volby a na tom by měla vláda Jiřího Rusnoka spolupracovat s poslanci Parlamentu České republiky,“ řekl místopředseda Asociace krajů ČR a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Rada Asociace krajů České Republiky proto přijala usnesení, kde konstatuje, že odbornický kabinet předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka na rozdíl od minulých pravicových vlád vnímá kraje jako přirozené partnery pro diskuzi a hledání společných řešení problémů občanů, fungování krajských samospráv či udržení a rozvoj klíčových veřejných služeb.

Rada krajů zároveň říká, že si nepřeje další prodlužování morální, ekonomické i politické krize České republiky, a proto podporuje vyjádření důvěry kabinetu předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka a žádá všechny parlamentní strany, všechny poslankyně a poslance, aby pro tuto vládu hlasovali.

„Jsem přesvědčen, že je v zájmu každého poslance, zvoleného za jednotlivé kraje, aby vláda Jiřího Rusnoka získala důvěru. Na rozdíl od předcházejících pravicových vlád nabízí tato vláda krajům a hlavně jejich obyvatelům budoucnost, nikoli postupnou likvidaci a omezování všech klíčových veřejných služeb.

Obyvatelé krajů vyslali své poslance do Poslanecké sněmovny, aby tam hájili jejich zájmy. Jíž nyní je více než zřejmé, že na zájmy lidí v krajích bere vláda Jiřího Rusnoka mnohem větší zřetel, než kdy braly vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase a než bude brát případná pravicová vláda Miroslavy Němcové, jejíž nástup hrozí v případě vyjádření nedůvěry vládě Jiřího Rusnoka,“ řekl místopředseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…