Cogan (STAN): Rozpočet 2019? Aby bylo na moderní nemocnice a silnice

16.09.2018 21:20

Rozpočet Královéhradeckého kraje na rok 2019 je v základních položkách vypracován. Na straně příjmů plánujeme jen mírné navýšení daňových příjmů – do 3 %.

Cogan (STAN): Rozpočet 2019? Aby bylo na moderní nemocnice a silnice
Foto: STAN
Popisek: Rudolf Cogan

Výdajovou prioritou č. 1 je nový pavilon náchodské nemocnice; za 3 roky tam utratíme 1 350 milionů korun za stavbu a 300 milionů za nábytek a přístroje.

Prioritou č. 2 je spoluúčast k projektům dotovaným Evropskou unii. Prioritou č. 3 jsou krajské silnice. Výčet je úplný – priority č. 1 a č. 2 jsou rozpočtově plně pokryty. Priorita č. 3 musí být ještě posílena, připravenost dopravního úseku pod vedením náměstka hejtmana M. Červíčka je prvotřídní a nejlépe zorganizována.

Do konce volebního období nelze počítat se započetím větší investice, jedinou výjimkou je výstavba nového pavilonu v nemocnici Jičín. K soutěži o dodavatele stavby je připraven společný pavilon pro oddělení hemodialýzy, onkologii a laboratoře; cena se bude pohybovat mezi 500 až 600 miliony Kč.

Rozpočtářům se daří „vygenerovat“ na investice ročně cca jednu miliardu. Investiční „koláč“ by mohl být i větší – peníze nám ale bohužel berou provozní výdaje, zejména růst mandatorních výdajů v oblasti platů v našich příspěvkových organizacích a akciových společnostech.

Hlavním úkolem pro rozpočet 2019 je nepřipustit, maximálně „dusit“ nárůst provozních výdajů, a pak posílit výdaje na opravy silnic a shromažďovat finanční zdroje na jičínskou nemocnici.

Rudolf Cogan, radní Královehradeckého kraje s gescí finance

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.