Crha (ODS): Na obchvat Čebína jsme mohli uvolnit dalších 160 milionů korun

22.02.2022 7:37

Za daňové přebytky se opraví silnice a mosty nebo zahájí stavba domova pro seniory v Bučovicích

Crha (ODS): Na obchvat Čebína jsme mohli uvolnit dalších 160 milionů korun
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

Rozdělení příjmů ze sdílených daní plněných nad rámec upraveného rozpočtu na rok 2021 dnes (9. února 2022) na svém zasedání odsouhlasili krajští radní, za týden o něm bude rozhodovat ještě Zastupitelstvo JMK. 

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí

„Díky daňovým přebytkům jsme mohli rozdělit 610 milionů, se kterými jsme nepočítali. Nechceme tyto prostředky projíst. Každý, kdo jižní Moravu zná, tak ví, kam by se měly dát. Celkem 360 milionů tak míří do oprav silnic a budování infrastruktury. Zbylou čtvrtmiliardu pak investujeme do krajského majetku,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Správě a údržbě silnic JMK tak poputuje 200 milionů korun na opravy a rekonstrukce silnic, mostů nebo na nákup technického vybavení (8 ks automobilových podvozků včetně radlic a nástaveb pro letní a zimní údržbu, 2 ks teleskopických nakladačů a 6 ks traktorových nosičů výměnných nástaveb včetně přídavných zařízení pro pokos travních porostů).

„Na jednu z největších dopravních investic v kraji - obchvat Čebína o délce 4,1 kilometru - jsme tak mohli uvolnit dalších 160 milionů korun. Stavba, která zahrnuje novou okružní křižovatku, čtyři mosty i dvě protihlukové stěny, začne už v průběhu února,“ uvítal tento benefit radní pro dopravu Jiří Crha.

Navýšení finančních prostředků je zapotřebí také v oblasti reprodukce krajského majetku. Z vyčleněných 250 milionů korun zamíří do školství zhruba 95 milionů korun, do kultury 8 milionů korun, do sociální oblasti 41 milionů korun a necelých 91 milionů korun do zdravotnictví.

„Zbývajících 15 milionů korun použijeme na počáteční náklady související s výstavbou Domova pro seniory Bučovice. Konkrétně se jedná o domov se zvláštním režimem, který nabídne pobytovou sociální službu osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění, a osobám s Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc a péči jiného člověka,“ doplnil radní pro investice Vladimír Šmerda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…