Čunek (KDU-ČSL): Rozhodnout se musí Ukrajina sama

06.03.2022 8:38 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k důvodům ruského útoku na Ukrajinu

Čunek (KDU-ČSL): Rozhodnout se musí Ukrajina sama
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Nemyslím si, že Putin je šílenec a blázen, konající bez rozmyslu. Naopak! Ví, že pokud má jaderné zbraně, tak ho NATO nemůže zahnat do rohu. Všichni tuší, že by je při svém dramatickém ohrožení použil. Rád bych se ale mýlil!

Rusko má druhou nejsilnější armádu na světě, desetkrát více zbraní, než Ukrajina a při použití letectva a raket, i bez těch jaderných, je schopen ji srovnat se zemí. Evidentně chtěl, ale získat Ukrajinu nerozbitou s co nejmenším počtem obětí, která mu lehce padne k nohám. V tomto se však hrubě přepočítal.

Nesdílím přesvědčení mnohých, že chování Ruska bez Putina by bylo jiné. Velmoc států není tvořena jen jejich velikostí a bohatstvím, ale především pocitem jeho obyvatel. A na to jsou obyvatelé Ruska hrdí. Putina si zvolili sami. Proto si myslím, že konflikt lze vyřešit jen politickou dohodou.

Putin už zašel daleko a Krym s jadernou ruskou základnou určitě neopustí, Doněcko a Luhansko asi také ne. Pokud by válku ukončila neutralita Ukrajiny s touto ztrátou, považoval bych to pro Evropu i Ukrajinu za výhru. Její lidé trpí, někteří utíkají ze svých domovů, jiní bojují! Není možné jim z pohodlí a bezpečí radit, jak se mají rozhodnout. Rozhodnout se musí Ukrajina sama!

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…