Čunek (KDU-ČSL): Sazka? Typický příklad toho, když někde sedí lidé, kteří jsou nekompetentní

03.05.2019 18:45

Projev na 8. schůzi Senátu dne 3. 5. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o podpoře sportu

Čunek (KDU-ČSL): Sazka? Typický příklad toho, když někde sedí lidé, kteří jsou nekompetentní
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Paní místopředsedkyně, pane poslanče, kolegyně, kolegové. Mrzí mě, že tady není pan předseda. Mě vždycky baví to, že máme tady přednostní práva, která mají být na to, že ten, kdo s přednostním právem vystupuje, tak něco mimořádného sdělí. Většinou je to tak, že sdělí totéž, na co by si mohl počkat v tom pořadí jako ostatní. Pan předseda nám sdělil, že už mluvíme dlouho, a po pěti minutách zase něco sdělil.

Tak já bych chtěl říct jenom jednu věc ze své zkušenosti. My tady vůbec, s ohledem nejen na sport, s ohledem na všechny dotace, které jsou, tak pro drtivou většinu starostů a lidí, kteří je používají nebo o ně žádají, je to nějaká neproniknutelná houština, a proto hledají nějaké providery nebo nějaké společnosti, které za ně vyplní přihlášky, zpracují administrativu a pokusí se to dát tak, aby vyhráli. A kolem toho je samozřejmě velký tanec. Pro tyto společnosti to je velmi dobré, že ty vody tady jsou kalné, pro většinu lidí neprůhledné. A oni se v tom umí dobře orientovat a celkem na tom dobře vydělávají.

Ale když se zamyslíte nejen nad sportem, ale nad ministerstvem školství, tak to skutečně je také taková hradba všech dotací. A ne, že by vše bylo špatně, jak to bylo tehdy s tím fotbalem, ale jistě moc průhledný ten systém pro lidi zvenku není. A proto, byť tady ten návrh agentury tady je a jistě má mnoho nedokonalostí, tak já ho beru tak, že on nemůže být o moc horší. Protože když soustředíme z Ministerstva, kde je mnoho různých dotací, dotace do sportu na nějakou agenturu, tak záleží na tom, jaké orgány bude mít, kdo bude všechno sedět v kontrolních orgánech této agentury, aby si dali pozor.

To, co tady bylo řečeno, myslím, že to říkal kolega Oberfalzer, asi ano, o Sazce, tak to je typický příklad toho, když někde sedí lidé, kteří jsou nekompetentní. Nerozumí tomu, nezajímají se o to. A možná je tak zaujalo, že když ta zasedání dělali na nějakém ze španělských ostrovů, myslím, že na Mallorce to bývalo, tak možná přemýšleli nad tím, jestli tam bude pršet, nebo jestli se vykoupou. Ale toto jsou všechno věci, které se vlastně nedají odestát. Protože na Ministerstvu školství se rozdělování dotací nedělá na Mallorce, ale možná tam mnohdy jsou lidé, kteří to dělají stejně nevědomky. Nebo v bezvědomí, tak.

A tady ta Agentura bude pod velkým dohledem. To, jestli se pan poslanec Hnilička bude ucházet o to místo, nebo ne, to by mně tak osobně nevadilo. Já, na rozdíl od pana kolegy, mně se líbí víc ten americký systém přidělování velvyslaneckých míst těm, kteří podporovali daného prezidenta a tím pádem je všechno jeho jasné. Někdo je jeho kamarád, dá mu hodně peněz na kampaň a stane se velvyslancem. Tak to všichni víme, tak to je, oni se tím ani netají. Zeptejte se současného pana velvyslance, předchozího atd. Není na tom nic špatného, je to takový systém.

Zatímco my na všechno děláme výběrová řízení, ale už dopředu víme, kdo tam bude a je to hra. A já si myslím, že ta hra vždycky vede k něčemu nepoctivému, k něčemu, co není v pořádku. A tady když někdo něco vytváří a říká, že by to chtěl dělat, tak mně to přijde dokonce přirozené. Ale samozřejmě na nás je, abychom se dívali, zda ten systém, který tvoříme, tak pochopitelně netvořili podle nějakého člověka, ale tvořili ho tak, aby kdokoli tam bude, tak byl pod tlakem odpovědnosti a kontrolovatelnosti. A o to asi jde.

A pokud tato agentura tedy bude takto jednoznačně hierarchicky tvořena i s kontrolou, tak si myslím, že to bude kontrolovatelnější, než když je to na ministerstvu školství, anebo na jakémkoli jiném ministerstvu dotace. To je jedna věc.

A druhá věc, pokud by se měla tato agentura přerodit na další ministerstvo, tak to si myslím, že je proces, který je podstatně bolestnější, protože je výsostně političtější. Byť tento je také, je to také politický krok, jednáme o tom. A když se ukáže, že pokud by byl schválen tento zákon, tak já jsem přesvědčen, že novelizovat lze rychleji, ale už něco v tom sportu uděláme.

A já si myslím, že to věčné čekání, které vždycky o rok nejméně, nejméně o rok, prodlouží další volby, takže toho bychom se dopouštět neměli. A byť respektuji všechny názory, které tady byly a dokonce vnímám i to, že všechny téměř, jak tady byly řečeny, mají své racio, tak já právě z těchto důvodů tvorby nového, když to staré vidím jako špatné, tak tento zákon podpořím. Děkuji za pozornost.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.