Čunek (KDU-ČSL): Věřím, že ještě tato vláda rozhodne o vypořádání majetku v areálu Vrbětice

02.07.2017 8:36

Směna či prodej pozemků v areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích by mohla být vyřešená do konce roku. Novinářům to řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek na tiskové konferenci, kterou v areálu muničního skladu uspořádal velitel zásahu plk. JUDr. Jaromír Tkadleček, ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Čunek (KDU-ČSL): Věřím, že ještě tato vláda rozhodne o vypořádání majetku v areálu Vrbětice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

„Především bych chtěl poděkovat všem příslušníkům policie a hasičského záchranného sboru za odvedenou práci," řekl v úvodu hejtman Jiří Čunek a pokračoval: „Na probíhající práce ve vojenském areálu se mohu dívat prostřednictvím vlastních zkušeností bývalého pyrotechnika. Proto bylo z mého pohledu důležité nastavení tří základních cílů. Za prvé bylo potřeba požádat vedení policie a pyrotechniky, aby v žádném případě nepodléhali jakémukoliv tlaku médií, starostů, politiků ve smyslu urychlení záchranných prací na úkor bezpečnosti. Jakákoliv ztráta či zranění totiž vůbec nestojí za to, abychom toto území museli vyčistit o měsíc dřív nebo později. To bylo z mého pohledu prioritní. Dále jsem vnímal jako důležité, aby firmy, které mají své podnikání na území areálu, mohly pokračovat ve své činnosti a neměly ekonomické ztráty. Posledním cílem bylo, aby Vojenské lesy a statky, na základě dohody, která byla učiněna, začaly co nejrychleji vyřizovat převod soukromých majetků, lesů, které tady jsou a to buď výměnou, nebo prodejem. Tyto práce se zdržely, protože znalci se nemohli volně pohybovat po území. Pomohli jsme si drony, díky kterým znalci majetek ocení tak aby v nejbližší době mohla vláda rozhodnout o tom, zda majetky budou směněny či zaplaceny. Tím se uvolní tlak u jednotlivých fyzických a právnických osob, které v areálu vlastní mnoho hektarů lesa, mají úvěry, nicméně nemají příjmy. Tito lidé jsou ve velkém finančním tlaku. Já pevně věřím, že ještě letos tato vláda rozhodne o tom, jakým způsobem se majetek vypořádá," uzavřel hejtman.

Majitelé se ke svým pozemkům po výbuchu dvou skladů s municí v roce 2014 nedostanou, areál je oplocen a střežen. Likvidace munice, která je po výbuších rozeseta po areálu, by mohla skončit v polovině příštího roku.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7