Czernin (TOP 09): I smrt lze překonat. Chce to lásku, soucit a odvahu

06.04.2021 10:42

Komentář na facebookovém profilu k letošním Velikonocům

Czernin (TOP 09): I smrt lze překonat. Chce to lásku, soucit a odvahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Milí přátelé,

prapodivné letošní Velikonoce jsou pomalu za námi.

Léta jsme byli zvyklí prožívat je v širokém kruhu rodinném, navštěvovat přátele a sousedy. Byly to radostné jarní svátky plné veselých lidových zvyků a dobré nálady z blížícího se jara.

Letos nás Covid a vláda uvázaly doma. Nechci se zamýšlet a mračit nad proticovidovými opatřeními, jakkoli můžu mít své pochybnosti. Chci se zamyslet nad tím, co nám takové zvláštní svátky mohly přinést.

My křesťané považujeme Velikonoce za nejdůležitější svátky roku. Přesto jsme se nemohli setkávat na krásných slavnostních velikonočních obřadech. Ale možná jsme bez záře svící a hlaholu zvonů mohli lépe prožít ticho Bílé soboty a bezdechý úžas žen u prázdného hrobu. Třeba jsme mohli lépe pochopit osamocení Marie a Jana pod křížem. I ticho a samota v kostele, kde má být narváno a má se nahlas zpívat, může přinést své plody.

Asi nás všechny, mě tedy rozhodně, oslovilo pietní místo, které se živelně vytvořilo na Staroměstském náměstí v Praze, na místě 25 tisíc křížů za oběti pandemie. Takový Velký pátek naší země. Neštěstí v rodinách, v kruzích přátel. Nedokončené úkoly, nedomilované lásky, předčasně ukončené životy. To anonymní mnohatisícové číslo dostalo svá jména. Když na náměstí stojíte, bere vám to dech. Jako by se lidské utrpení v chuchvalcích válelo po dlažebních kostkách, těžké, jak to kamení samo. Vprostřed stojí Mariánský sloup a nutí vás zvednout oči. K matce, která je připravená pomoci, vytáhnout nás z té hrůzy. Dává naději, že se dá všechno překonat.

I smrt. Pro některé z nás snad jen tím, že si své blízké uchová v krásných vzpomínkách, obrázcích, jménech dětí. Ale lze ji překonat. Chce to lásku, soucit a odvahu.

Odvaha je to, co bychom si z těchto podivných Velikonoc měli odnést jako barevné vajíčko.

Mít odvahu unést své ztráty, mít odvahu vydržet, dokud nebudeme očkováni, odvahu křičet, aby mocní konali, co konat mají, odvahu začít znovu. Podnikat, pracovat, chodit do školy. Setkávat se s přáteli a rodinou. Nést si s sebou odvahu znovu žít.

Tak jako jsou Velikonoce pro křesťany svátky vzkříšení a pro ostatní svátky jara, prvních květin, žlutých vrbových prutů a života přírody, tak pro nás všechny mohou být letos symbolem nového začátku.

Nadechněme se a věřme, že i když to ještě bude hodně bolet a pár měsíců trvat, dokážeme to. Sami za sebe, navzdory lemplům ve vládě, díky vědcům a jejich vakcínám.

Moc nám to všem přeju.

Váš

Tomáš Czernin

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…