Dancso: Jaký je vlastně nově zvolený poslanec Ing. Bronislav Schwarz?

07.11.2013 10:22

Na cikány platí jen tvrdá ruka? Prý kravina. Respekt propírá nového Babišova poslance.

Dancso: Jaký je vlastně nově zvolený poslanec Ing. Bronislav Schwarz?
Foto: Archiv MD
Popisek: Marian Dancso

Jaký je vlastně nově zvolený poslanec Ing. Bronislav Schwarz, mimo jiné ředitel městské policie Most, krajský zastupitel a radní města Lomu, jenž propůjčil své jméno politickému subjektu Ano 2011, které, jak řekl, za něj zaplatilo kampaň a on na oplátku za to slibuje oddanost a loajalitu???

Ing. Bronislav Schwarz bývá velmi často pro své názory označován jako rasista. Nechci polemizovat o tom, zda je či není. Pravdou však je, že některá jeho tvrzení mají rasistický nádech. Jako např. "na cikány platí je tvrdá ruka".  Ve spojení s arogancí a jeho řečnickou mluvou se nedivím, že je takto označován.

Nevím, jak moc je Ing. Bronislav Schwarz zdatný v řešení romské problematiky ať už na úrovni lokální nebo celoplošné, ale tím, že jako ředitel městské policie zaměstná několik málo Romů, z něj nedělá „spasitele“ romské problematiky.

Nemohu se ztotožnit ani s tvrzením, ve spojení s romskou problematikou, že sociální dávky zneužívají jen Romové. Chtěl bych zdůraznit, že nejen Romové, ale všichni ti, kteří jsou zaregistrování v systému sociální péče, využívají jen to, co můžou a co jim většinová společnost umožnila. Nejde o žádný prohřešek, ani o nic zakázaného.

Ve Slovníku spisovného jazyka českého jazyka (1989) je „cikán“ vysvětleno jako synonymum „lhář, podvodník, zloděj a podobně“. Možná právě proto, se nově zvolený poslanec Schwarz vyjadřuje na adresu Romů takovým způsobem.

Na mezinárodním fóru se název Rom objevil poprvé 8. dubna 1971, kdy jej účastníci prvního mezinárodního kongresu Romů v Londýně včlenili do názvu reprezentativní organizace RIJ – Romano Internacionalno Jekhipen, dnes IRU – Internacionalno Romani Unia – (Mezinárodní romská unie). Představitelé Romů tehdy také poprvé na mezinárodní úrovni deklarovali endo-etnonymum Rom jako oficiální název příslušníků romského etnika.

V březnu 1979 se IRU – International Romaňi Union (Mezinárodní romská unie) stala  členem OSN, sekce mimovládních organizací.

http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/b02romove/17.pdf

Osobně mi vadí, že se romskou problematikou zabývají mnohdy lidé, kteří nemají lokální zkušenosti z vyloučených lokalit. Často se problémy řeší pouze od stolu a neustále se objevují nové a nové granty na podporu romské integrace a inkluze. Otázka k zamyšlení. Kolik že finanční prostředků bylo vynaloženo na řešení, a také tak bylo proinvestováno, problémů v sociálně vyloučených lokalitách a řešení romské problematiky? Troufám si říci, že to nikdo nedokáže přesně spočítat. A výsledek? Nepociťuji zásadní změny. Naopak. Více romských rodin se ocitá na pokraji chudoby.

A místa ve sněmovně se zaplňují těmi, kteří nám siláckými gesty ukazují své „ego“, ne však řešení.

Marian Dancso / OMMO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Dancso - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině