Derner (KDU-ČSL): Demokracie je dřina

19.04.2016 10:12

Obecné dobro vzniká aktivní účastí občanů na správě obce. To byl ideál starých Řeků. Princip obecného dobra uznávalo také římské právo. I naše mimořádně úspěšná civilizace vděčí za svůj rozmach právě sounáležitosti postavené na společných hodnotách a ochotě vždy ve prospěch celku více dát, než si brát.

Derner (KDU-ČSL): Demokracie je dřina
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Derner

Současný konzumní způsob života tuto tradiční soudržnost téměř vytlačil. Stále více lidí je přesvědčeno, že jsou na světě proto, aby byly uspokojeny jejich nároky. Pokud se osobní spotřeba stane jediným kritériem hodnocení věcí veřejných, sotva kdo bude ochoten pracovat ve prospěch společného dobra. Takovému pojetí vyhovuje spíše vládnutí nějakého mocnáře, který se o nás postará a také za nás vše vyřeší a rozhodne. To je spolehlivá cesta, jak za pohodlí a jednoduchost prodat svoji svobodu.

Demokracie není zdaleka jen jakýsi systém, který lze kdekoliv nějakým nařízením zavést. Snaha o její vývoz do různých zemí světa vždy pohořela. Demokracie pro svoji funkčnost nezbytně potřebuje občany, kteří se zajímají, kriticky uvažují, pro které není společné dobro jen jakýsi archaický pojem. A mají odvahu podle toho také jednat. To všechno stojí nějaké úsilí i rizika. Lenochům a bázlivcům demokracie nikdy mnoho potěšení nepřinese.

Vladimír Derner
krajský zastupitel za KDU-ČSL (Koalice pro Královéhradecký kraj)

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.