Díky snaze Pirátů dojde ke zpomalení růstu platů politiků

16.11.2018 14:07

Sněmovna díky dlouhodobému tlaku Pirátů, kteří iniciovali mimořádnou schůzi, projednala bod týkající se platů politiků a schválila vládní návrh zpomalující růst platů.

Díky snaze Pirátů dojde ke zpomalení růstu platů politiků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pokud by k projednání bodu nedošlo, platy poslanců by se automaticky od příštího roku navýšily o 20 procent. Piráti navíc prosazovali i to, aby se platy politiků odvíjely od průměrných platů v celé ekonomice, nikoliv jen ve státním sektoru a trvali na tom, aby pro politiky platila také pravidla o nemocenské. Tyto pirátské návrhy Sněmovna zamítla.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek upozornil na problémy, které mohou neúměrné zvýšení platů provázet:

„Poslanci nemají mít absurdně vysoké platy, odtrhli by se od běžných občanů. Stali by se elitou, která zastupuje zájmy vysokopříjmových skupin. A někdy nám to tady tak i funguje.” V následující debatě pak představil návrh Pirátů: „Jsme proto, aby platy nerostly podle státního sektoru, protože to mohou politici ovlivňovat tím, že budou zvyšovat platy úředníků a podobně. Navrhujeme, aby byly navázány na prosperitu celé naší země, tedy na ekonomický sektor.”

„My jako Pirátská strana jsme ochotni uspořádat kulatý stůl a do budoucna vyřešit to, aby se odměny a platy politiků odvíjely od celé podnikatelské sféry. Proto jsem vás chtěl poprosit, abychom se s tím konečně jednou provždy vypořádali a nikdo z veřejnosti nemohl mít námitky proti tomu, že si politici jakýmkoliv způsobem zvyšují platy,” dodal Michálek ke kritice některých poslanců, že politici opět zasahují do výše svých vlastních platů.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.