Dlabajová (ANO): Evropská pozice v oblasti výzkumu a vývoje počíná slábnout

30.06.2015 6:33

Evropský program HORIZON 2020 zaměřený na vědu, výzkum a inovace je největším programem financovaným z rozpočtu EU. Na výměnu zkušeností a zvýšení úspěšnosti českých žadatelů jsou zaměřeny dva semináře, které se tento týden konají v Praze a Brně.

Dlabajová (ANO): Evropská pozice v oblasti výzkumu a vývoje počíná slábnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

První seminář s názvem HORIZON 2020 – OPPORTUNITIES FOR THE CZECH REPUBLIC se bude konat v úterý 30. června v Evropském domě v Praze. Pořádá ho Zastoupení Evropské komise v České republice ve spolupráci s poslankyní Evropského parlamentu Martinou Dlabajovou a Technologickým centrem Akademie věd ČR. O den později, ve středu 1. července, bude mezinárodní výměna názorů a zkušeností probíhat v Brně v prostorách pořadatelského Jihomoravského inovačního centra. Oba semináře jsou zaplněny do posledního místa.

„Horizon 2020 je pro Českou republiku vynikající příležitostí. V kombinaci s nástroji Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) by mohl program skutečně významně přispět v procesu přibližování se české ekonomiky alespoň průměrné hodnotě HDP na obyvatele EU v průběhu příští dekády,“ okomentovala význam programu M. Dlabajová. Česká republika zatím nemůže být považována za premianta při využívání finančních příležitostí, založených na obdobných principech jako Horizon 2020. Nyní se jí nabízí unikátní příležitost tento stav změnit, zvláště když strukturální fondy (konkrétně prostřednictvím OP PIK) přímo motivují české subjekty k synergiím a komplementaritě s programem Horizon 2020.

Osobně se obou seminářů zúčastní Robert-Jan Smits, generální ředitel pro výzkum a inovace Evropské komise, který přednese v Praze hlavní projev a v Brně zahájí odbornou diskusi. Mezi řečníky a diskutujícími nebudou na seminářích chybět například zástupci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze nebo představitelé veřejné správy a výzkumných firem.

„Evropská pozice v globální soutěži v oblasti výzkumu a vývoje počíná slábnout, přestože právě ve schopnosti aplikovat výzkum a vývoj je spatřován jeden z nejdůležitějších dlouhodobých faktorů udržitelného růstu HDP,“ uvedla europoslankyně Martina Dlabajová. Podle jejích slov navrch získávají USA, Čína, Korea či Japonsko. „Program Horizon 2020 je zaměřen právě na ty oblasti, v nichž Evropa, potažmo Česká republika, může ukázat a rozvinout svůj potenciál,“ dodala M. Dlabajová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…