Do hladovky za osvobození Savčenkové se zapojí se i poslankyně hnutí ANO

01.02.2016 18:48

Řetězovou hladovku na podporu vězněné ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové odstartují v druhé polovině února členové evropské frakce ALDE v rámci Rady Evropy (15. – 29. února).

Do hladovky za osvobození Savčenkové se zapojí se i poslankyně hnutí ANO
Foto: ANO
Popisek: Poslankyně Kristýna Zelienková.

Kampaně s názvem s názvem „Free Savchenko - HUNGER STRIKE“, kterou podpoří poslanci po celé Evropě, se aktivně zúčastní i poslankyně hnutí ANO Kristýna Zelienková.

„Naďa Savčenková momentálně drží druhou hladovku. Zhubla 18 kilogramů a velmi trpí. Přesto je odhodlaná přestat i pít, pokud nebude co nejdříve slíbený soud,“ upozorňuje poslankyně Kristýna Zelienková, která se před nedávnem potkala s mladší sestrou zatčené ukrajinky.

Právě Zelienková je jednou z hlavních tváří chystané kampaně, která si klade za cíl upozornit média a veřejnost na nespravedlivý politický proces. Savčenková byla v roce 2014 v rámci války na Donbasse zajata proruskými separatisty a dopravena do vězení, kde byla obviněna ze spoluúčasti na vraždě dvou ruských novinářů.

„Přes veškeré důkazy, které prokazují vykonstruovanost tohoto procesu na politickou objednávku a na to, že jsou veškerá obvinění lživá, se Kreml nadále snaží o její odsouzení. Jedná se o politický proces, který má předem jasný verdikt,“ prohlašuje Zelienková.

Savčenková proti této nespravedlnosti bojovala dlouhodobou hladovkou, kterou držela v roce 2015 dlouhých 76 dní. A právě v těchto dnech hladoví ve své cele už podruhé. Myšlenka na její podporu je tak logicky motivovaná jejím bojem za spravedlivý soud.

Každý ze zapojených z členů Rady bude propagovat tuto aktivitu ve svých zemích. Účastníci, kteří si vyberou vždy jeden den k držení hladovky, by měli tuto událost propagovat skrze média a sociální sítě tak, aby měla co největší společenský dopad.

Pro tyto účely byl zřízen i facebookový profil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL